Dostupni linkovi

BUDIMPESTA


U Budimpessti i dalje traju sukobi policije i demonstranata koji su danas izassli na ulice madjarske prestonice kako bi protestovali zbog politike premijera Ferenca Djuccanja, bass u vreme obelezzavanja 50.-te godissnjice pobune protiv sovetske vlasti.
Madjarski mediji su javili da broj povredjenih u sukobima raste, ali za sada nema zvaniccnih saopsstenja policije ili medicinskih sluzzbi o njihovom brojuRanije je javljeno da je nekoliko osoba povredjeno. Policija i pripadnici specijalnih jedinica pokussavaju da rasteraju demonstrante koristechi suzavce, vodene topove i gumene metke.
Najvissi madjarski funkcioneri na ccelu sa Djurccanjem vecceras su, i pored nereda u Budimpessti, prisustvovali su na Trgu Heroja otkrivanju spomenika posvechenog madjarskoj revoluciji iz 1956. godine. Ceremoniji nije prisustvovao madjarski predsednik Laslo SSojom, a prvobitno je bilo javljeno da ni Djurccanj neche biti prisutan. U vreme ceremonije otkrivanja spomenika, na oblizznjem trgu u centru Budimpesste policija je pokussavala da rastera oko 2.000 demonstranata.
  • 16x9 Image

    Dragan Štavljanin

    Dragan Štavljanin radi za RSE od 1994. Magistrirao je na problemu balkanizacije (Prag/London), doktorirao na fenomenu "informacione mećave" – višak informacija/manjak smisla (Beograd). Autor je knjiga "Hladni mir: Kavkaz i Kosovo" i " 'Balkanizacija' Interneta i smrt novinara".

XS
SM
MD
LG