Dostupni linkovi

Suđenje Škorpionima po izmenjenoj optužnici


Tokom današnjeg suđenja pred Većem za ratne zločine Okružnog suda u Beogradu, svedok odbrane Dragan Gavrić rekao je da mu je kao nekadašnjem saborcu iz specijalnih jedinica policije Republike Srpske Krajine početkom devedesetih, drugooptuženi Pero Petrašević pričao da je bio na ratištu kod Trnova, gde se „desilo nešto strašno“. Navodeći da mu je Petrašević samo rekao da mu je „naređeno nešto što mu ne da da spava“, i da mu je zbog toga „teško svako jutro kad se probudi“, Gavrić je rekao da je shvatio da se to odnosi na zločin kod Trnova tek kad je na televiziji video snimak zločina.

Drugooptuženi Pero Petrašević (36) priznao je učešće u izvršenju zločina.

Zastupnici porodica žrtava kažu da su neprijatno iznenađeni potezom tužioca. Zastupnik porodica oštećenih Dragoljub Todorović podseća na to da su pomenuta dvojica bila deo jedinstvene grupe koja je imala isti umišljaj, odnosno koja je znala da će biti izvršena egzekucija i koja je bila određena da zločin izvrši:

„Bez obzira što postoje priznanja okrivljenih, prvorazredni materijalni dokazi, validni i empirijski proverljivi dokazi da su sva četvorica delovali kao vrlo koherentna, kompantna i u svim pojedinostima, detaljima i nijansama apsolutno jedinstvena grupa sa jasnom namerom da streljaju šest civila, tužilac izdvaja dvojicu i njihovo delo kvalifikuje kao pomaganje. To je direktno odstupanje od zakonskih obeležja krivičnog dela ratnog zločina i instituta saizvršilaštva.“

U Tužilaštvu za ratne zločine nisu želeli da dodatno komentarišu izmene u optužnici. Kao odgovor navode da je optužnica precizirana u skladu sa izvedenim dokazima u predmetu, tok postupka, ali i zakonskih ograničenja koja tretiraju komandnu odgovornost. Optužnica je podignuta na osnovu video snimka streljanja koji su napravili sami „Škorpioni“, a koji je prvi put javno prikazan na suđenju Slobodanu Miloševiću pred Haškim tribunalom u junu prošle godine.
XS
SM
MD
LG