Dostupni linkovi

BUDIMPESTA


U Budimpessti je danas odrzzana sveccanost povodom 50. godissnjice ustanka protiv prosovjetskih vlasti 1956. godine. Tokom ceremonije dosslo je do sukoba policije i nekoliko stotina demonstranata koji trazze ostavku premijera Ferenca Djurccanja nakon njegovog nedavnog priznanja da je uocci izbora lagao javnosti.
Sveccanosti su prisustvovali predstavnici 50 zemalja kao i medjunarodnih organizacija, ukljuccujecci i generalni sekretar NATO-A Jap de Hop Shefer (Jaap de Hoop Scheffer) i predsednik Evropske komisije ZZoze Manuel Baroso (Jose Barroso) koji je o ovom znaccajnom istorijskom dogadjaju kazao.
"Revolucija u Madjarskoj je imala veliki uticaj i jedan je od najvazznijih trenutaka koji nam je danas omoguccio da Evropa bude ujedinjena, u miru, slobodi i demokratiji. Tada je takodje imala velikog odjeka u Evropi, i sada mozzemo da kazzemo, da je, na kraju uspessno okonccana", kazao je Baroso.
Ustanak je pocceo 23. oktobra 1956. godine studentskim protestom koji su sovjetski tenkovi, poslati iz Moskve, u krvi ugussili 4. novembra. Ubijeno je oko 2.800 Madjara.
Oko 200 hiljada ih je tada pobeglo iz zemlje, a najmanje 225 je optuzzeno da je uccestvovalo u revoluciji i ubijeno.
XS
SM
MD
LG