Dostupni linkovi

BUDIMPESTA


Delegacije iz 50 zemalja prisustvovace danas u Budimpessti obelezzavanju 50-te godissnjice ustanka u Madjarskkoj protiv sovjetske vladavine.
Pobuna je poccela 23. oktobra 1956. Oko 2 hiljade i 800 Madjara je poginulo u borbama sa sovjetskim trupama koje su 4. novembra u krvi ugussili demonstracije. Oko 200 hiljada gradjana Madjarske napustilo je zemlju. Visse od 200 lica optuzenih za uccesscce u pobuni je streljano, ukljuccujucci i tadassnjeg premijera IMre Nadja.
Uocci ceremonije, predsednik Madjarske Laslo SSoljom pozvao je na jedinstvo nacije nakon dubokih podela izazvanih priznanjem premijera Ferencea Djurccanja da je uocci izbora lagao javnost.
Desnicarska opoziciona partija Fides je najavila bojkot danassnjih manifestacija, tokom kojih je doslo do incidenata izmedju policije i demonstranata.
  • 16x9 Image

    Dragan Štavljanin

    Dragan Štavljanin radi za RSE od 1994. Magistrirao je na problemu balkanizacije (Prag/London), doktorirao na fenomenu "informacione mećave" – višak informacija/manjak smisla (Beograd). Autor je knjiga "Hladni mir: Kavkaz i Kosovo" i " 'Balkanizacija' Interneta i smrt novinara".

XS
SM
MD
LG