Dostupni linkovi

Glavašu na teret još šest ubojstava?


Iako osječka policija ne želi potvrditi da se među osnovano sumnjivim za ubojstvo najmanje šest srpskih civila nalazi i Branimir Glavaš, njegovo ime u tom kontekstu danas spominju svi važniji hrvatski mediji. Nakon što je proteklih dana policija završila istragu o ubojstvima u Dubrovačkoj ulici u Osijeku, gdje su po istom obrascu privođeni, ispitivani i potom likvidirani civili, čini se da je razotkriven cijeli lanac koji je u tome sudjelovao. Tako tvrdi i načelnik osječke policije, Vladimir Faber:

"Ovom kriminalističkom obradom, konačno nakon 15 godina, skinuli smo veo tajne sa likvidacija civila na Dravi, ono što se ovdje u gradu, u žargonu, zvalo akcija Selotejp ili akcija Drava, i da smo praktično razriješili cjelokupnu organizaciju, pa sve do neposrednih izvršitelja kaznenih djela ratnog zločina protiv civilnog pučanstva."

Jedna od uhićenih osoba je i nekadašnja Glavaševa tajnica, Gordana Getoš Magdić, pa mediji spekuliraju da je ona distribuirala ceduljice na kojima su bila imena osoba koje su potom odvođene iz svojih stanova i kasnije likvidirane.
Uhićene osobe, među kojima je i Ivica Krnjak, zapovjednik Samostalne uskočke satnije, postrojbe za koju se sumnja da stoji iza tih ubojstava, navodno su priznale ukupno šest likvidacija. Među njima i ubojstvo jednog od direktora osječke pošte, Branka Lovrića. Njegova supruga Marija, koja 15 godina pokušava saznati što se dogodilo s njenim mužem, čije tijelo nikada nije pronađeno, kaže kako vjeruje da će ovaj puta istina izaći na vidjelo:

"Mislim da hoće, iako sam ja neslužbeno i prije dobivala neke informacije da je odveden na Dravu i da je na Dravi ubijen, pa čak i da je u Dubrovačkoj ulici bio zatočen u podrumu. Takve informacije sam neslužbeno dobivala i prije. Mislim da je ovo sada stvarno istina i da će se razotkriti sve što se dešavalo, da će ipak netko odgovarati za mog muža koji je imao 41 godinu, bio vrlo vrijedan i pouzdan čovjek. Mislim da će netko ipak odgovarati za njegovu nedužnu smrt."

Nakon što su kratko ispitivane i mučene u Dubrovačkoj ulici u Osijeku, žrtve su, ruku vezanih žicom i selotejp trakom oko usta, bile likvidirane na obali Drave. Pokušaj likvidacije preživio je jedino Radoslav Ratković, koji je o tome već dao opsežan iskaz policiji.
XS
SM
MD
LG