Dostupni linkovi

VAŠINGTON


Predsednik Vlade Hrvatske Ivo Sanader je objavio da će vlasti Hrvatske dati odbrani generala Ante Gotovine, Ivana Čermaka i Mladena Markača sva dokumenta i materijale pripremane za predstavnike države pre nego što je juče Haški tribunal odbacio zahtev Hrvatske da joj na tim suđenjima bude odobren status "prijatelja suda" (amicus curiae).
Sudsko veće je juče odbacilo hrvatski zahtev sa obrazloženjem da je razlog dodeljivanja statusa "prijatelja suda" pomoć u rasvetljavanju pravnih pitanja, a da Hrvatska "želi da utiče" na predmete koji se "tiču isključivo utvrđivanja činjenica".
Generali Gotovina, Čermak i Markač su optuženi da su deo "zajedničkog zločinačkog poduhvata" tokom kojeg su 1995. za verme akcije "Oluja" i nakon nje počinjeni zločini nad Srbima.
  • 16x9 Image

    Sabina Čabaravdić

    Rođena u prošlom stoljeću. Sasvim slučajno, umjesto pravo završila novinarstvo, već sa 17 se zaljubila u radio i ostala radijski novinar, usprkos izazovima i ponudama s TV-a. Najprije Radio Sarajevo, a potom Radio Slobodna Evropa, koji se 31. januara 1994. godine prvi put oglasio upravo njenim glasom.

XS
SM
MD
LG