Dostupni linkovi

Skupština ocenila ilegalnim Ustav Srbije


“Skupština Kosova osuđuje spominjanje Kosova u preambuli novog Ustava Srbije kao i organizovanje referenduma na teritoriji Kosova. Skupština ovakvo ponašanje srpske države smatra ustavnom agresijom prema Kosovu“, kaže se u izjavi koju je u ime predlagača, DPK, pročitao šef Poslaničke grupe Jakup Krasniqi.

U izjavi se dodaje “da Skupština Kosova očekuje od Kontakt-grupe i Evropske unije da ovaj akt oceni jednostranim koji neće imati uticaja na politički status Kosova.“

Skupština ocenjuje da je referendum o Ustavu Srbije na Kosovu ilegalan, te stoga neće imati pravnih efekata i smatra da njegovo održavanje na Kosovu utiče na nesigurnost građana Kosova. Skupština je pozvala kosovske Srbe da se integrišu u društveni i institucionalni život na Kosovu. Takođe, Skupština Kosova je ubeđena da argument o eventualnom odlaganju utvrđivanja statusa neubedljiv i može da usložni demokratske procese na Kosovu i regionu. “Narod Kosova je suveren i treba da odluči o svojoj sudbini”, zaključuje se na kraju izjave.

Skupština Kosova je na sednici u četvrtak razmotrila bezbednosnu situaciju na Kosovu, o čemu je pred poslanicima govorio ministar unutrašnjih poslova Kosova Fatmir Rexhepi. Ministar je istakao da na bezbednosnu situaciju utiču i delovanje paralelnih struktura i obaveštajnih službi iz Srbije, koje deluju na severu ali i drugim delovima Kosova:

«Dešavanja na severu Kosova i integracija grada Mitrovice u ovoj fazi ostaju potencijalni faktori koji utiču na bezbendosno stanje na celoj teritoriji Kosova. Dugogodišnje delovanje određenih obaveštajnih struktura na Kosovu utiče da situacija na Kosovu potencijalno bude destabilizirajuća.»

Rexhepi je, govoreći o statistici izvršenja najtežih krivičnih dela, rekao da je policija uspela da rasvetli 55 odsto ubistava izvršenih od 2000. do septembra 2006. godine, dok je uspešno okončano 45 odsto slučajeva podmetanja eksplozivnih naprava. Prema njegovim rečima, poslednji incidenti sa eksplozivnim napravama utiču na usložnjavanje bezbendosne situacije. Rexhepi je istrakao da unutar institucija Kosova i MUP-a Kosova postoji konsenzus o potrebi stvaranja jedne obaveštajne agencije po evropskim standardima.
XS
SM
MD
LG