Dostupni linkovi

Tužioci nezadovoljni istragom o deportacijama Bošnjaka


Crnogorski državni tužilac Vesna Medenica:

«Naime, nakon dugotrajnog postupka prikupljanja određenih podataka i dokaza, potrebnih da se zasnuje osnovana sumnja da su određena lica počinila ovu vrstu krivičnog djela, mi smo zahtijevali pred nadležnim Višim sudom u Podgorici sprovođenje istrage. Taj naš zahtjev je procijenjen osnovanim i istražni sudija je donio rješenje o sprovođenju istrage. Saslušao je šest visokih funkcionera u to vrijeme MUP-a Republike Crne Gore i istraga je u toku. Želim istaći da tužioci nijesu zadovoljni tokom te istrage, odnosno nijesu zadovoljni dinamikom sprovođenih radnji, pa smo vršili nekoliko puta urgenciju kako preko predsjednika Višeg suda, tako u zadnje vrijeme učinili smo i urgenciju predsjedniku Vrhovnog suda zahtijevajući i ukazujući da radnje u tim predmetima moraju imati proritet, odnosno hitnost - da bismo utvrdili pojedinačnu odgovornost lica za koja se sumnja da su počinila ovu vrstu krivičnih djela.»

Zamjenik glavne haške tužiteljice Dejvid Tolbert:

«Mi smo završili naše istrage, dakle konkretne istrage o predmetima, 2004. godine, tako da mi više nećemo podizati optužnice u Haškom tribunalu. To je prema uputstvima, instrukcijama Savjeta bezbednosti, koje nas je uputilo da do 2004. završimo sve istrage i to prvenstveno one koje se odnose na najteža krivična djela i na najviše zvaničnike među onima odgovornima. Tako da smo mi imali puno istraga, 161 lice obuhvaćeno je našim optužnicama, ali u ovom trenutku mi nećemo više podizati optužnice.»
  • 16x9 Image

    Jasna Vukićević

    Dopisnica RSE od 1999. godine. Sarađivala sa više crnogorskih i regionalnih medija. Po obrazovanju profesorica engleskog jezika i književnosti.

XS
SM
MD
LG