Dostupni linkovi

Odmah provesti sankcije protiv Sjeverne Koreje


Američka dravna tajnica Condoleezza Rice pozvala je danas međunarodnu zajednicu da što prije počne provoditi sankcije protiv Sjeverne Koreje, sukladno Rezoluciji, koja je u subotu usvojena u Vijeću sigurnosti Ujedinjenih naroda.

Nakon sastanka s japanskim premijerom Sinzom Abeom i ministrom vanjskih poslova Taom Asom, državna tajnica je rekla kako Sjedinjene Države ne žele produbljivati krizu u regiji i objasnila da sankcije ne znače "ni blokadu ni karantenu" Sjeverne Koreje, ali da nose jasnu poruku:

"Razmotrili smo sigurnosne prilike u regiji u svjetlu nedavnog sjevernokorejskog nuklearnog testa i ranijeg probnog ispaljivanja dalekometne rakete. Vijeće sigurnosti UN-a čvrsto je reagiralo na ponašanje Sjevernokorejanaca i stavilo im do znanja da je ono neprihvatljivo i da, zapravo, dodatno izolira tu zemlju od ostatka svijeta."

Rezolucija o Sjevernoj Koreji dopušta državama da zaustavljaju i provjeravaju tovar koji bilo kojim sredstvom prijevoza ide iz i ka Severnoj Koreji. Zahtjeva se također sprečavanje prodaje ili transfera materijala koji bi mogao biti u vezi sa programom Pjongjanga za razvoj nekonvencionalnog oružja. Članicama UN se nalaze i zamrzavanje svih financijskih sredstava povezanih s bilo kojom osobom iz vrha sjevernokorejskih vlasti koja je angažirana u programu za razvoj nuklearnog oružja ili balističkih raketa. Zabranjena je i prodaja luksuzne robe Sjevernoj Koreji.

Kao ključno pitanje nakon usvajanja rezolucije, nameće se dosljednost njezine provedbe. Kina je već nagovijestila kako je rezolucija ne obvezuje na striktne kontrole tereta namijenjenih Sjevernoj Koreji i zalaže se da svaka zemlja sama odluči o tome da li će, kako i u kojoj mjeri provoditi Rezoluciju UN-a. Kineski ambasador u Svjetskoj organizaciji Wang Guangya:

"Inspekcije da, ali presretanja transporta i kontrole pod prinudom, to ne. O takvim bi akcijama različite zemlje trebale samostalno donositi odluke koje njima najviše odgovaraju."

Vlada u Pekingu jučer je objavila kako će provoditi sankcije prema Sjevernoj Koreji, vodeći računa o svojim "trgovačkim i nacionalnim interesima i propisima." Sankcije bi se mogle pokazati besmislenima ukoliko ih sve zemlje ne budu dosljedno provodile, no Sjedinjene Države još uvijek vjeruju da Kina ne želi biti popustljiva prema vlastima u Pjongjangu, kaže državna tajnica Condoleeza Rice:

"Nismo zabrinuti da bi Kinezi mogli okrenuti leđa provedbi Rezolucije jer da tako misle ne bi za nju glasali."

Američka drzavna tajnica je tokom boravka u Japanu nastojala otkloniti zabrinutost vlade u Tokiju zbog pogoršanja sigurnosnih prilika u regiji i najave još jednog sjevernokorejskog nuklearnog testa. Condoleezza Rice je potvrdila da je Washington odlučan isopuniti sve obaveze prema Japanu gdje je još uvijek raspoređeno oko 50.000 američkih vojnika:

"Razgovarali smo također i o značaju našeg obrambenog saveza u ovom kritičnom trenutku. Ponovila sam ministru Asou i premijeru Abeu čvrstu odlučnost Sjedinjenih Država da brane Japan uskladu sa svim našim sigurnosnim dogovorima i obvezama, uključujući obrambeni ugovor iz 1960. godine."
XS
SM
MD
LG