Dostupni linkovi

Američki razarač u vodama BiH


Dolazak američkog razarača USS Ramage u vode BiH još je jedan znak trajnog prijateljstva između BiH i Sjedinjenih Država, ili, kako je u svom govoru naglasio predsjedavajući Predsjedništva Sulejman Tihić, i potvrda suvereniteta BiH ne samo na kopnu nego i u teritorijalnim vodama na Jadranskom moru:

«Posjeta američkih ratnih brodova, ali i brodova ratnih mornarica Francuske, Njemačke, Turske, potvrđuje da je BiH dio porodice pomorskih zemalja. Prema tome, i mi moramo voditi računa i razvijati kapacitete BiH kao pomorske zemlje. To svakako znači i osiguranje nesmetanog prilaza našim teritorijalnim vodama.»

Tihić je podsjetio na ulogu koju su Sjedinjene Države imale i zaustavljanju rata, te činjenicu da se radi o najvećem donatoru Bosne i Hercegovine - sa preko milijardu dolara pomoći nakon rata:

«Koristim i ovu priliku da još jedanput istaknem značaj i potrebu daljeg američkog prisustva u BiH. Pored, naravno, civilnog, nastavak vašeg vojnog prisustva u BiH najbolji je garant trajnog mira i stabilnosti ne samo u našoj zemlji već u cijelom regionu jugoistočne Evrope.»

Članovima Predsjedništva, te visokoj delegaciji BiH kratko se obratio američki ambasador u našoj zemlji Douglas McElhaney:

«Posebno se radujemo budućem proširenju programa obuke i vojne pomoći Bosni i Hercegovini i razvoju oružanih snaga koji će odgovoriti izazovima 21. stoljeća.»

Američki ambasador je naglasio kako će SAD i dalje biti uz BiH na njenom putu ka euroatlantskim integracijama.
  • Slika 16x9

    Tina Jelin - Dizdar

    Novinarstvom se počela baviti 1996. godine. Od 1998. radi za Radio Slobodna Evropa. Bila je i stalni suradnik Studija 88,  Radija101, Reuters-a. Višestruko nagrađivana novinarka.

XS
SM
MD
LG