Dostupni linkovi

Nova upozorenja Pjongjangu


Službeni Pjongjang danas je, po već ustaljenoj praksi, putem TV ekrana upozorio da je rezolucija UN deklaracija protiv Demokratske republike Sjeverne Koreje. "Sjeverna Koreja želi mir, ali se ne plaši rata. Želimo dijalog no uvijek smo spremni na sukob", poruka je odaslana putem televizije.

Istodobno su južnokorejske novinske agencije objavile, pozivajući se na neimenovane izvore, da su na sjeveru primjećene neke aktivnosti koje ukazuju na mogući novi nuklearni pokus. Ministarstvo vanjskih poslova Južne Koreje priopćilo je, međutim, da Seul za sada još nema upotrebljive informacije.

Američki mediji, uključujući ABC i NBC, ranije su objavili da su špijunski sateliti Sjedinjenih Država primijetili znakove, uključujući i premještanje vozila, koji ukazuju da se Sjeverna Koreja sprema za sljedeći nuklearni pokus. Japanski šef diplomacije Taro Aso također je izjavio da je čuo za takve izvještaje, ali da ih Tokio ne može potvrditi:

„To vam je isto kao kada imate osumnjičenog koji je počinio zločin, ali ne može pronaći tijelo žrtve. Međutim, postoje znakove radijacije, a oni jesu solidan osnov za dokaz zločina."

Američka državna tajnica Condoleeza Rice, koja je na putu za Aziju, pozvala je Sjevernu Koreju da se ne upušta u nova testiranja, jer bi takav potez doveo do još dublje izolacije Pjongjanga:

"Nadam se da neće odlučiti na takvu provokaciju, jer Rezolucija ima jasan sadržaj i slijedit će brz odgovor, no Rezolucija je isto tako ostavila otvorena vrata Sjevernoj Koreji da ukoliko želi i promijeni svoje ponašnje."

Kina je danas ponovila da se protivi nuklearnom testu koji je izvela Sjeverna Koreja, a glasnogovornik Ministarstva vanjskih poslova ponovio da će Pjongjang biti razuman i da neće poduzeti nove akcije koje bi dodatno pogoršale situaciju. Ruski premijer Mikhail Fradkov tijekom posjeta Seulu je izjavio da se nada da će se Sjeverna Koreja vratiti šestostranim pregovorima, te da neće biti novog nuklearnog pokusa:

„Nadam se da se nuklearni test neće ponoviti, odnosno to se ne bi smjelo dogoditi. To je sasvim jasan signal koje je poslalo Vijeće sigurnosti UN, prihvaćajući Rezolucju o sankcijama."

Rezolucija Vijeća sigurnosti UN odnosi se samo na "nevojne sankcije", odnosno zabranu trgovine oružjem, a uključuje i financijske sankcije osobama uključenim u razvoj nuklearnog oružja u Sjevernoj Koreji. Popis roba s kojima Sjeverna Koreja ne smije trgovati uključuje oružje, tenkove, ratne brodove, borbene zrakoplove, ali i luksuzne artikle i različitu drugu robu. Predviđena je, također, i kontrola tereta koji prevoze sjevernokorejski brodovi, ali će konačni plan međunarodne zajednice o provođenju sankcija biti poznat u sljedeća dva tjedna, kada se očekuje formiranje posebne komisije za provođenje embarga. Primjene li se striktno sve sankcije, upozoravaju promatrači, ionako katastrofalna ekonomska situacija u Sjevernoj Koreji dodatno će pogoditi obično stanovništvo. Michel Huggins iz UN -ovog programa za hranu kaže:

"Svjetski program za hranu nastoji prehraniti oko 2 miljuna ljudi. Uspjeva nam stići tek do polovice. Za sada imamo samo 10 posto onoga što nam je potrebno. Dolazi zima koja će u svakom pogledu biti vrlo oštra."

Neke od zemalja već su počele primjenjivati sankcije prema Sjevernoj Koreji, poput Japana i Australije. Rusija i Kina kažu da ipak neće pretraživati svu robu koja bude ulazila u Sjevernu Koreju. Vojni expert Jason Aldrwick iz Međunarodnog instituta za strateške studije u Lonodnu upozorava da bez potpunog embarga, sankcije neće biti djelotvorne:

"Čini mi se da još uvijek vodi bitka između onih, koji prihvaćaju američki stav - izravne sankcije i oni koji su za politiku
mrkve i štapa, poput Rusije i Kine."

U utorak su ministri vanjskih poslova Evropske unije na sastanku u Luxembourgu upozorili Pjonjang da ne pokušava izvesti još jedan nuklerani pokus, no promatrači upozoravaju da se idući potez Sjeverne Koreje teško može predvidjeti.
XS
SM
MD
LG