Dostupni linkovi

Predsednik Izraela osumnjičen za silovanje


Najpre je u nedelju uveče javljeno da je okončana višemesečna istraga protiv predsednika Izraela. Onda je u ponedeljak ujutro, nekoliko sati pred početak prve zimske sednice parlamenta najmanje 20 poslanika iz nekoliko stranaka objavilo da će bojkotovati sednicu Kneseta ako se na njoj bude pojavio predsednik države. Moše Katsav je nakon toga odlučio da ne dođe. Istovremeno su u vodećim medijima učestali pozivi predsedniku da podnese ostavku i tako izbegne proceduru svrgavanja koja bi bila sramotna i po njega i po zemlju. Komentator Nehum Barna u dnevniku "Jedit Aronot" piše da Moše Katsav "nema drugog izbora do da kaže zbogom". Analitičar Zeev Segal u "Harecu" traži od predsednika države da odstupi i time "sačuva veru javnosi u instituciju predsdenika". Ostavke, međutim za sada nema, ali predsednikov advokat kaže da će je biti ako optužnica bude podignuta.

Izraelski mediji javljaju da predsednik Države ne može da se izvuče odnosno da bi optužnica bila podignuta čak i kada bi on pre njenog podizanja podneo ostavku. Za eventualne političke nagodbe je dakle kasno. Glavna ličnost u zemlji postao je državni tužilac Menahem Macuc koji bi trebalo da se u roku od dve do tri sedmice izjasni o širini optužbi koje se izraelskom predsedniku stavljaju na teret.

A ono za šta bi mogao biti optužen su silovanje sekretarice i jedne devojke zaposlene u Ministarstvu turizma u vreme kada je bio ministar. Policija je istražila i kriminalistički obradila, odnosno dokumentovala pet slučajeva u kojima je sadašnji predsednik Izraela seksualno napadao žene. Tokom istrage pokrenute još 11. jula utvrđeni su ti slučajevi kao i pojave da je državnim novcem iz budžeta za Kabinet predsednika kupovao ženama vredne poklone. Samo za ta dela mu, ako bi bio osuđen, preti kazna od 3 do 16 godina zatvora. Policija, koja ga tereti i za ometanje pravde, objavila je još da je pronašla dovoljno dokaza da predsednik Katsav bude optužen i za neovlašćeno prisluškivanje i zloupotrebu položaja u procesu pomilovanja.

Gotovo neverovatna bi bila mogućnost da je reč o politički motivisanim insinuacijama. Jer prijave policiji protiv Moše Katsava je podnelo čak deset žena. Pet prijava su zastarele, ali pet nisu. policija mu je 22. avgusta pretresla kuću i zaplenila računare i neke spise. 13. septembra je ispitivan u policiji od 10 ujutro do 7 popodne. Nema informacija o tom saslušanju. Jedino što se zna je daje jednu od žena optužio da je pokušala da ga uceni. Kružio je u javnosti snimak jednog razgovora koji je, navodi nemačka Agencija DPA, to unekoliko potvrđivao.

Što se sumnji ili optužbi za seksualno uznemiravanje tiče – u Izraelu je od osnivanja te zemlje 1948. u nekoliko navrata bilo glasina o navodnim seksualnim aferama političara. U toku je proces jednom ministru optuženom da je svojevremeno poljubio jednu vojnikinju protiv njene volje. Ali do sada ni jedan političar u Izraelu nije bio optužen za silovanje ili bilo šta slično.

Osnovane sumnje da je predsednik države počinio krivična dela su zauzele prve stranice medija i zasenile izveštaje o rezultatu vojne istrage o ponašanju izraelskih oružanih snaga u letošnjem ratu na jugu Libana. Ali optužnica protiv Moše Katsava, ako bude podignuta, ni u kojem slučaju neće uzdrmati izraelski politički sistem, a pogotovo neće imati nikakvog uticaja na vladu premijera Ehuda Olmerta jer je funkcija predsednika ceremonijalna. Moglo bi se dogoditi tek da parlament pokrene proceduru smene predsednika države. Za to je potreban zahtev najmanje 20 poslanika što ne bi trebalo da predstavlja problem pošto ih je taman toliko zapretilo u ponedeljak bojkotom sednice Kneseta ako predsednik države bude prisutan.

Sam Moše Katsav je rođen u Iranu. U Izrael je njegova porodica emigrirala još kada je on bio dete. Član je Likuda. Bio je poslanik u parlamentu, ministar i potpredsednik vlade. Osmi predsednik Izraela postao je 2000. kada je na glasanju u Knesetu pobedio Šimona Peresa. Prvi je predsednik kojem mandat po novom zakonu traje sedam godina. 61 mu je godina. Ima petoro dece i šestoro unučadi. Njegova žena je rekla novinarima da veruje u nevinost svoga supruga.
XS
SM
MD
LG