Dostupni linkovi

NJUJORK


Savjet bezbednosti Ujedinjenih nacija je jednoglasno usvojilo rezoluciju kojom su nametnute sankcije Severnoj Koreji zbog toga što je ta zemlja u ponedeljak isprobala atomsko oružje uprkos pozivu Ujedinjenih nacija da to ne čini.
Rezolucijom je od svih država članica Ujedinjenih nacija zatraženo da spriječe prodaju ili transfer Severnoj Koreji materijala za proizvodnju nekonvencionalnog oružja. Omogućena je i kontrola robe upućene u Severnu Koreju ili iz te zemlje kako bi bilo provereno je li roba povezana sa proizvodnjom oružja za masovno uništenje.
Pjongjang je osudio kaznene mjere UN-a opisavši ih kao orkestraciju SAD-a. Sjeverna Koreja ističe da će svaki daljnji pritisak Sjedinjenih Država smatrati objavom rata.
Američki predsjednik Džordž Buš ocijenio je da sankcije predstavljaju oštru poruku da je cijeli svijet ujedinjen u protivljenju sjevernokorejskoj atomskoj bombi i daljnjem razvoju atomskog oružja.
Japanski premijer Shinzo Abe je pozdravio rezoluciju i rekao da njegova zemlja razmatra i svoje sankcije protiv Sjeverne Koreje.
UJEDINJENE NACIJE
Južnokorejski ministar spoljnih poslova i novoimenovani generalni sekretar UN Ban Ki-mun pozdravio je usvajanje Rezolucije Savjeta bezbednosti UN, dodajući da Pjongjang treba što prije da se vrati pregovorima. Sjeverna Koreja je, prema navodima ruskih diplomata, spremna vratiti se šesterostranim pregovorima kako bi se riješio spor oko njezina nuklearna programa.
BAGDAD-KIRKUK
Sedam osoba je poginulo a osam povrijedjeno danas u bombaskom napadu na konvoj visokog zvaničnika iračkog ministarstva unutrašnjih poslova istočno od Bagdada, saopštilo je to ministarstvo. Pomoćnica ministra za finansijska pitanja Hala Mohamed Šaker, koja se nalazila u jednom od automobila, ostala je u tom napadu nepovredjena.
Najmanje četiri osobe su poginule a oko 40 ih je ranjeno, uključujući šest policajaca, u danasnjoj eksploziji četiri automobila bombe u Kirkuku, saopćila je lokalna policija.
XS
SM
MD
LG