Dostupni linkovi

NJUJORK


Savet bezbednosti Ujedinjenih nacija je u subotu jednoglasno usvojilo rezoluciju kojom su nametnute sankcije Severnoj Koreji zbog toga što je ta zemlja u ponedeljak isprobala atomsko oružje uprkos pozivu Ujedinjenih nacija da to ne čini.
Rezolucijom 1718, čiji su nacrt podnele Sjedinjene Američke Države, od svih država članica Ujedinjenih nacija je zatraženo da spreče prodaju ili transfer Severnoj Koreji materijala za proizvodnju nekonvencionalnog oružja. Omogućena je i kontrola robe upućene u Severnu Koreju ili iz te zemlje kako bi bilo provereno je li roba povezana sa proizvodnjom oružja za masovno uništenje.
Predviđeno je i zamrzavanje fondova koje u inostranstvu imaju osobe ili kompanije povezane sa nuklearnim ili raketnim programima Severne Koreje.
"Danas šaljemo snažnu i jasnu poruku Severnoj Koreji i drugima koji žele da šire atomsko oružje da ih očekuju ozbiljne posledice ako nastave da rade na oružju za masovno uništenje", rekao je na sjednici Saveta bezbednosti ambasador Sjedinjenih Američkih Država Džon Bolton (John).
Ambasador Severne Koreje pri Ujedinjenim nacijama Pak Gil Jon izjavio je nakon sednice Saveta bezbednosti da njegova zemlja "u potpunosti" odbacuje Rezoluciju.
"Ako Sjedinjene Države nastave pritisak na Demokratsku Republiku Koreju preduzećemo protivmere smatrajući to objavom rata", rekaoje ambasador Pak.
XS
SM
MD
LG