Dostupni linkovi

Prva vjetroelektrana u BiH


Srecko STIPOVIC, Dženana KARABEGOVIC

Na pitanje kako je došao na ideju proizvodnje struje na ovaj način, Ante odgovara:

«Moram doći do ideje. Sam sam vod vodio i plaćao ga. Sve sam sam radio. Vode nemam, isto sam sam je bušio i tražio dolje. Sve sam sam radio. Zemlju sam kupio, prijatelju moj, od općine koju sam plaćao 6,80 maraka. Vidiš koliko ima tu zemlje - oko 20.000 kvadrata. Radim u tvornici svojoj. Mislim da u BiH radim jedini sa 4 smjene. Subotu i nedjelju, uvijek radim. Još mi niko nije došao. Telefona nemam nikako. Već 7 godina uopšte telefona nemam, a eto radim, hvala Bogu.»

Ostatak električne energije koju Ante proizvodi nije iskorišten, jer u Bosni i Hercegovini ne postoji zakon o alternativnim izvorima energije. Zbog toga, kako kaže, svaki mjesec gubi 15 hiljada maraka:

«Ako me prime u mrežu do Božića, bit će dobro. Ako me ne prime, izgubit ću jedno 50.000 maraka, po mom.»

Antin sugrađanin Vinko Bagarić:

«Problem je u državi. A on je bio prisiljen napraviti vjetroelektrane da bi imao konkurentan proizvod na domaćem i evropskom tržištu. E sad koliko je vlast - općinska, federalna, državna - spremna da podrži privatnu inicijativu? Vidi se da nisu spremni jer nemaju nikakvih zakona. Znači da je vlast samo radi sebe, a nije radi poduzetnika i naroda. To je osnovni problem.»

Mještani sela u kojem Ante živi često ostaju bez struje, jer je elektromreža napravljena 70-tih godina prošlog vijeka. O tome novinar Petar Miloš kaže:

«Zna se da je ovo gastarbajterski kraj i onda su to oni svojim novcem financirali – i dalekovode i mreže i niskonaponsku mrežu, trafostanice itd. To je i dan-danas. Evo, vidite, ovi stubovi su drveni, koji padaju svake zime i česti su prekidi struje, napon je gotovo nikakav, strojevi se kvare. Ima ovdje sela gdje ne može televizor uopće raditi. A što se tiče ove vjetroenergije, svijet čitavi ide na proizvodnju energije, koja je sve skuplja, iz alternativnih itzvora - to je sunce, to je vjetar. A duvanjsko područje po nekim istraživanjima pokazalo se izuzetno prikladnim za to. To bi mogla biti duvanjska nafta, kako netko to veli.»

Ante Andrić, kako kaže, nije ljut samo na predstavnike državne vlasti koji nisu donijeli zakon o korištenju alternativne energije, već i na opštinske čelnike u Tomislavgradu koji također nemaju sluha za njegov izum.
XS
SM
MD
LG