Dostupni linkovi

OSLO


Ekonomista Muhamed Junus (66) iz Bangladeša i banka Gramen koju je on osnovao 1976. podjelili su ovogodišnju Nobelovu nagradu za mir, objavljeno je u Oslu.
U obrazloženju Norevškog Nobelovog komiteta se navodi da su Junus i njegova banka priznanje dobili "za napor u osiguravanju privrednog i društvenog razvoja " - koristeći inovativne ekonomske programe kao što su mikro-krediti.
Ta banka je prva u svijetu davala kredite ljudima koji nemaju nikakvu imovinu i potpuno su nesolventni.
Junusov cilj je okončati siromaštvo u svijetu, a "trajni mir ne može se postići osim ako velikim grupama stanovništva ne bude omogućeno da izađu iz bijede", stoji u obrazloženju Nobelovog komiteta.
  • 16x9 Image

    Mirjana Rakela

    Od 1995. godine stalni je član redakcije na RSE u Pragu, a pored tema iz Hrvatske, bavi se i širim prostorom Balkana. Dobitnica novinarske nagrade 'Lorenzo Natali'  2008. koje dodjeljuje Evropska komisija u saradnji sa Reporterima bez granica i Svjetskim udruženjem novinara. 

  • 16x9 Image

    Dragan Štavljanin

    Dragan Štavljanin radi za RSE od 1994. Magistrirao je na problemu balkanizacije (Prag/London), doktorirao na fenomenu "informacione mećave" – višak informacija/manjak smisla (Beograd). Autor je knjiga "Hladni mir: Kavkaz i Kosovo" i " 'Balkanizacija' Interneta i smrt novinara".

XS
SM
MD
LG