Dostupni linkovi

MERDARE


Tijela 29 Srba i drugih nealbanaca, iz masovne grobnice Volujak i sa drugih lokacija, predata su danas obiteljima u Merdarama, na administrativnoj liniji Kosova i Metohije.
UNMIK je predao tijela ljudi kidnapiranih 1998. i 1999. godine iz sela Opterussa i Retimlje, u općini Orahovac na Kosovu. Većina je ubijena vatrenim oružjem.
Medju predatim su i tijela dvanaestočlane obitelji Kostić, čija je sudbina do sada bila nepoznata.
Predsjednik Komisije za nestala lica Vlade Srbije Veljko Odalović ocijenio je da je identifikacija tijela trajala osam godina zbog opstrukcije privremenih institucija na Kosovu. Još uvijek se traga za oko 700 otetih osoba.
  • 16x9 Image

    Mirjana Rakela

    Od 1995. godine stalni je član redakcije na RSE u Pragu, a pored tema iz Hrvatske, bavi se i širim prostorom Balkana. Dobitnica novinarske nagrade 'Lorenzo Natali'  2008. koje dodjeljuje Evropska komisija u saradnji sa Reporterima bez granica i Svjetskim udruženjem novinara. 

  • 16x9 Image

    Dragan Štavljanin

    Dragan Štavljanin radi za RSE od 1994. Magistrirao je na problemu balkanizacije (Prag/London), doktorirao na fenomenu "informacione mećave" – višak informacija/manjak smisla (Beograd). Autor je knjiga "Hladni mir: Kavkaz i Kosovo" i " 'Balkanizacija' Interneta i smrt novinara".

XS
SM
MD
LG