Dostupni linkovi

OSLO


Bivši predsednik Finske, Martti Ahtisaari , sada posrednik Ujedinjenih naroda u pregovorima o statusu Kosova, ličnost je sa najviše šansi za dobijanje ovogodišnje Nobelove nagrade za mir, objavilo je nekoliko zapadnih medija dva dana uoči proglašavanje dobitnika.
Agencija France Presse navodi da su izgledni kandidati još Međunarodna krizna grupa, predsjednik Indonezije Susil Bambang Judojono, Pokret za oslobađanje Aćeha, i rokeri Bono Vox i Bob Geldof, ali da najviše šanse ima bivši predsjednik Finske koji je bio mirovni posrednik u Namibiji, Indoneziji i bivšoj Jugoslaviji.
Britanska agencija Reuters navodi da je "rasprostranjeno mišljenje" da je Ahtisaari dobitnik, dok njemačka agencija DPA prenosi odnose jedne australijske kladionice prema kojoj je odnos za posrednika Ahtisaarija 2:1, za predsjednika Indonezije Judojona 4:1, za Pokret za oslobađanje Aćeha 5,5:1.
Vlasti Srbije su u proteklih nešto više od mjesec dana zaoštrile odnos sa bivšim finskim predsjednikom priopćile da im on ne odgovara na tom položaju.
  • 16x9 Image

    Mirjana Rakela

    Od 1995. godine stalni je član redakcije na RSE u Pragu, a pored tema iz Hrvatske, bavi se i širim prostorom Balkana. Dobitnica novinarske nagrade 'Lorenzo Natali'  2008. koje dodjeljuje Evropska komisija u saradnji sa Reporterima bez granica i Svjetskim udruženjem novinara. 

XS
SM
MD
LG