Dostupni linkovi

BRISEL


Evropski komesar za proširenje Oli Ren izjavio je sinoć u Briselu da proces proširenja EU mora biti nastavljen, jer je zemljama zapadnog Balkana evropska perspektiva veliki podstrek za demokratske reforme i ugrađivanje evropskih vrijednosti u nihove političke sisteme, kao i za konkretan ekonomski I socijalni razvoj.
Planirani preustroj institucija EU, kazao je Ren, trebao bi omogućiti da nakon Bugarske i Rumunije, i Hrvatska, kao 28. nova članica uđe u EU.
Na pitanje kako gleda na činjenicu da će zapadni Balkan, nakon prijema Bugarske i Rumunije u EU 1. januara 2007., postati "enklava" unutar EU, Ren je rekao da se na zapadni Balkan "apsolutno ne smije više posmatrati kao zadnje dvorište Evrope, već kao dio Evrope".
  • 16x9 Image

    Lejla Sarić

    Diplomirani žurnalista. U novinarstvu od 1996, a u sarajevskoj redakciji RSE od 2002. kao novinar za radijski program i TV Liberty, te urednik vijesti. Od 2005. godine je urednik i web master internet stranice Radija Slobodna Evropa, a od 2016. regionalni web urednik za Balkanski servis.

Preporučujemo

XS
SM
MD
LG