Dostupni linkovi

Moguće preispitivanje odluke o ukidanju OHR-a


Geraqina TUHINA

Visoki predstavnik međunarodne zajednice u Bosni i Hercegovini Christian Schwartz-Schilling ne isključuje mogućnost da Veće za implementaciju mira preispita odluku o zatvaranju Kancelarije Visokog predstavnika. „Konačno saopštenje će se izdati u februaru. Svi se jednoglasno slažu da odluka treba da bude rezultat ozbiljnog razmišljanja i procene.“, rekao je
Schwartz-Schilling, koji je danas učestvovao u radu Komiteta za politiku i sigurnost na nivou NATO-a i EU.

Generalni sekretar Alijanse Jaap de Hoop Scheffer je rekao da je odgovornost NATO-a fokusirana na reforme u odbrani. On je naveo da je zadovoljan time što pitanja reforme u odbrani nisu uopšte bila teme diskusije u toku izborne kampanje jer je to pitanje rešeno na vreme. „Reforme u odbrani su bile uspešne“, zaključio je prvi čovek Alijanse, dodajući da se sada mora rešiti problem oko toga ko treba ostati, a ko napustiti oružane snage.

Javier Solana, Visoki predstavnik EU za spoljnu politiku i bezbednost, očekuje od novih vlasti nastavak neophodnih reformi za približavanje zemlje evropskim strukturama:

„Novu vladu ćemo prosuditi na način na koji će se ona odnositi prema Evropskoj uniji.“

Visoki predstavnik u BiH je takođe istakao da je retorika bila deo predizborne kampanje:

„Izbori su završeni i svi se sada trebaju vratiti radu. Formiranje koalicija u BiH je zadatak tamošnjih vlasti, a nije odgovornost Visokog predstavnika“, tvrdi Schilling i obećava da će njegova Kancelarija biti partner u ovom procesu – nudiće savjete, ali neće obavljati tuđi posao.
XS
SM
MD
LG