Dostupni linkovi

Napadnuta džamija u Mostaru


Sanel KAJAN

Oštećenja su vidljiva na fasadi džamije, te na mjestima na kojima je projektil prošao kroz zidove objekta. Kako je za naš radio rekao Salem Dedić, glavni imam medžlisa Islamske zajednice Mostar, jaka eksplozija čule se dvije, tri minute prije 4 sata, u vrijeme kada se vjernici muslimani pripremaju za početak novog dana posta:

«Najstrožije osuđujem ovaj vandalski, barabarski, teroristički, izvancivilizacijski akt, koji je zaista pomutio atmosferu mjeseca Ramazana.»

Miralem efendija Mezit, lokalni imam, obavijestio je javnost i policiju odmah nakon što se to desilo:

«Došao sam odmah nakon toga ovdje, kod džamije. Imao sam šta vidjeti - ja to mogu otvoreno kazati da je to jedna vrsta terorizma.»

Lejla Trivun, portparol MUP-a Policijske uprave Mostar, kaže kako je policija izašla na mjesto događaja, utvrdila znatnu materijalnu štetu i izvršila uviđaj:

«Istraga je otvorena, a vodi je Policijska uprava Mostar, naravno uz punu podršku sektora krim policije ovog ministarstva i po naredbama tužioca za dalje bit će poduzete određene mjere i aktivnosti kako na otkrivanju izvršioca ovog krivičnog djela, tako i samog motiva.»

Mostarski gradonačelnik Ljubo Bešlić osudio je napad na džamiju u mostarskom naselju Jasenica:

«Uvjeren sam da će počinioci ovog nedjela biti uhapšeni i kažnjeni. Pozivam građane da ostanu mirni. Također pozivam građane da pomognu policiji kako bi počinioci bili privedeni i primjereno kažnjeni."
XS
SM
MD
LG