Dostupni linkovi

Korumpirano čak i pravosuđe


Zvaničnik Transparensy Internationala Boris Divjak izjavio je da na Kosovu postoje različiti načini korupcije u različitim institucijama. Divjak, član Upravnog odbora ove međunarodne organizacije, čiji je cilj borba protiv korpucije, kaže da su političke partije visoko na listi odgovornih za korpuciju:

“Putem političkih partija vrši se korupcija u mnogim organizacujama, ne samo u vladi već i u javnim službama kao što su energetski i zdravstveni sektor.”

Na konferenciji za novinare u Prištini, predstavnik Transparensy Internationala je upozorio da se sudovi ne bore protiv korpucije već su sami korumpirani i politizovani. Divjak ističe da Kosovu nedostaju odgovarajući mehanizmi za borbu protiv korpucije.

Iako na Kosovu odnedavno postoji Agencija za antikorupciju, njen direktor Hasan Preteni kaže da je sve u početnoj fazi i da agencija prima prijave građana ali ih još ne istražuje.

Divjak ocenjuje da je na Kosovu stepen korpucije sličan kao i drugim zemljama regiona, ali dodaje da tek kada Kosovo iskoreni korpuciju može se nadati evropskoj integraciji.
XS
SM
MD
LG