Dostupni linkovi

Smrt zbog traganja za istinom..


Rusija nastavlja odavati počast uglednoj novinarki koja je ubijena 7. listopada. Cvijeće i svijeće i danas se stavljaju pred zgradu u kojoj je Ana Politkovskaya živjela. Ubojica joj je ispalio tri metka u prsa, jedan u glavu.

Bivši sovjetski predsjednik Mihail Gorbačov koji ima dionice u „Novaja gazeta“, liberalnoj novini za koji je Ana radila, kaže da se radi o političkom ubojstvu, osveti. I među drugim političarima, aktivistima nevladinih organizacija i novinarima malo je dvojbe oko toga što je uzrok ubojstva. Svi su složni u ocjeni da je to zbog Aninog istraživačkog pisanja o kršenju ljudskih prava u Čečeniji. Oleg Panfilov, direktor Centra za novinarstvo u izvanrednim situacijama, za Radio Slobodna Evropa kaže:

"Nemam dvojbe oko toga da je ubojstvo vezano uz Čečeniju. Tko je naručio ubojstvo i tko bi mogao imati koristi od Anine smrti?!. Mislim da na ta pitanja odgovor treba dati neovisna istraga, naglašavam, neovisna, jer u zadnji 10 do 12 godina, ni jedno ubojstvo novinara vezano uz njihov profesionalni rad nije do kraja razriješeno."

"Novaja gazeta" ne vjeruje u istragu koji je pokrenuo glavni državni tužitelj. Dnevnik je ponudio oko 930.000 dolara nagrade za informaciju koja bi dovela do hapšenja Aninog ubojice. Ovaj dnevnik ubojstvo Politkovskaye vezuje uz osvetu ili Ramzan Kadirova, čečenskog premijera kojeg je postavila Moskva, ili onih koji ga žele diskreditirati.

Četrdesetosmogodišnja novinarka bila je oštar kritičar politike predsjednika Putina u Čečeniji, a Kadirova je više puta optuživala za otmice i mučenje civila. U svojim knjigama "Prljavi rat – ruski novinar u Čečeniji" i "Mali djelić pakla" opisivala je brutalnost kršenja ljudskih prava u Čečeniji. Upravo je završavala tekst koji se bavio ovim temama. U svom posljednjem interviewu za Radio Slobodna Evropa dva dana prije ubojstva je rekla:

"Na svom radnom stolu imam dvije fotografije. Završavam istragu o torturi u Kadirovim zatvorima. Ovo su ljudi koje je otela njegova privatna vojska i to bez ikakvog razloga i bez policijskog naloga. Ubijeni su i na njihovim tijelima se vide tragovi neopisivog mučenja."

Inače, Politkovskayu su pokušali ubiti i 2004., kada je avionom letjela iz Moskve u Sjevernu Osetiju kako bi izvještavala o krizu u školi u Beslanu.

Kadirov odbacuje bilo kakvu umiješanost u ubojstvo novinarke, pa i on poziva na neovisnu istragu. Komitet za zaštitu novinara sa sjedištem u New Yorku, ističe da je Politkovskaya 42. novinar ubijen u Rusiji od pada Sovjetskog Saveza i da je ovo 12. u nizu ubojstava koja su se dogodila od 2000., kada je Vladimir Putin došao na vlast. U Rusiji i diljem svijeta bilježe se i danas oštre osude ubojstva ugledna novinarke. No, Putin koji je 7. listopada proslavio rođenadan, još ni jednu riječ nije progovorio o ovom ubojstvu.
  • 16x9 Image

    Mirjana Rakela

    Od 1995. godine stalni je član redakcije na RSE u Pragu, a pored tema iz Hrvatske, bavi se i širim prostorom Balkana. Dobitnica novinarske nagrade 'Lorenzo Natali'  2008. koje dodjeljuje Evropska komisija u saradnji sa Reporterima bez granica i Svjetskim udruženjem novinara. 

Preporučujemo

XS
SM
MD
LG