Dostupni linkovi

Sjeverna Koreja izvela nuklearni pokus


Sjeverna Koreja, jedna od najizoliranijih zemalja svijeta, sa rigidnim komunističkim režimom i problemom gladi, po svemu sudeći se pridružila ekskluzivnom klubu nuklearnih sila koji čine SAD, Rusija, Velika Britanija, Francuska i Kina, te od 1998. Indija i Pakistan. Međunarodna zajednica oštro je osudila nuklearni test Sjeverne Koreje, pa čak i bliski saveznici poput Kine. Upozorava se da je to udarac Sporazumu o neširenju nukleranog oružja, djelo protiv svjetskog mira i sigurnosti.

Britanski analitičar Aidan Foster Carter, profesor na svučilištu Leeds, ne dvoji da je Pjongjang izveo nuklerani pokus i smatra da je to prvenstveno u funkciji upozorenja Sjedinjenin Državama da se ne igraju vatrom kada je u pitanju ova azijska zemlja. Kakav bi mogao biti odgovor Washingtona? Po mišljenju ovog stručnjaka, teško je predvijeti što bi mogla značiti snažna akcija o čemu govori Stade Depertment i Bijela kuća:

„Najvjerojatnije će se od Vijeća sigurnosti tražiti nova rezolucija s oštrijim sankcijama. SAD i Japan će tražiti primjenu poglavlja VII. Povelje UN, koji uključuje vojnu akciju, ukoliko Sjeverna Koreja odbije suradnju. No, svi znamo da Pjongjang ne želi surađivati i svi znamo da, zbog mnogo razloga, vojna akcija nije realna, ne samo zbog činjenice što sjeverokoreanci imaju nuklearno oružje. Seul, prijestolnica Južne Koreje, je toliko blizu granice da bi mogao biti izložen jakoj vatri sa sjevera u slučaju sukoba. Zato mislim da će neke zemlje radije pristati na sankcije. Kina će nedvojbeno nastojati vratiti sve za pregovarački stol. No, kada se neko odluči na postupak poput ovoga, vrlo je teško reći – idemo odmah razgovarati. Treba proći ono što zovemo pristojno razdoblje, a u kojem će se ipak poprilično zveckati oružjem."

Istodobno, Kina, koja je na neki način glavni sponzor Pjongjangu u šestostranim pregovorima u kojima sudjeluje uz Sjedinjene države, Japan, Rusiju i Južnu Koreju i pokušava režim Kim il Jonga privesti pameti, već pomalo gubi živce zbog ponašanja režima u Sjevernoj Koreji. Uostalom već je zamrznula slanje oko pola milijuna tona riže, spremna je zamrznuti ili čak prekinuti poslovnu i turističku suradnju. No, po mišljenju Foster-Cartera, još je neizvjesno da li će se to dogoditi, jer, kako kaže " i od loših ima i gorih stvari":

"Nuklearna Sjeverna Koreja je loša stvar, pogotovo jer je ponizila Kinu. No, još lošije od toga, sa kineskog stajališta, je mogućnost da se 23 milijuna Sjevernokoreanaca odluči krenuti u izbjeglištvo u Kinu ili Južnu Koreju. Takvu mogućnost ne bi rado vidio ni službeni Seul."

Rusija kao i Evropska unija, NATO i druge članice međunarodne zajednice oštro su osudile nuklearni test koji je izvela Sjeverna Koreja. Postupak režima Kim Jonga Ila se opisuje riječima "provokativan, neprihvatljiv, netolerantan, opasan". Mnogi promatrači, iako ne žele prognozirati daljnji slijed događaja, ističu - svijet se danas probudio u bitno drugačijim okolnostima od onakih kakve su bile kada se prethodni dan išlo na počinak.
  • 16x9 Image

    Mirjana Rakela

    Od 1995. godine stalni je član redakcije na RSE u Pragu, a pored tema iz Hrvatske, bavi se i širim prostorom Balkana. Dobitnica novinarske nagrade 'Lorenzo Natali'  2008. koje dodjeljuje Evropska komisija u saradnji sa Reporterima bez granica i Svjetskim udruženjem novinara. 

XS
SM
MD
LG