Dostupni linkovi

I tužilac u lancu stečajne mafije


Milorada Cvijovića, zamenika republičkog tužioca, ispitao je istražni sudija zbog sumnje da je 2005. godine falsifikovao jedan od predmeta u Tužilaštvu kako bi Slobodanu Raduloviću, tadašnjem direktoru nekada najvećeg trgovinskog lanca «C market“ omogućio da akcije te firme kupi po cenama povoljnijim od realnih. Cvijović se tereti da je iz pisarnice Republičkog tužilaštva uzeo predmet i rešio ga bez znanja postupajućeg tužioca. Objašnjavajući sistem koji je primenjivala stečajna mafija, Branko Pavlović, zastupnik malih akcionara «C marketa“, u čijem vlasništvu je bilo više od 50 odsto akcija te firme, rekao je za naš program da je Radulović uz pomoć ljudi iz pravosuđa blokirao nameru akcionara da ga smene, a vrhunac svega bio je zahteva Cvijovića da se akcionarima zabrani sazivanje skupštine na kojoj bi izglasali nepoverenje direktoru:

«Naravno, kasnije je bio odbijen pred međunarodnim sudom, ali u međuvremenu on omogućava da menadžment na čelu sa Radulovićem radi potpuno van kontrole vlasnika. Rezultat tog rada je preko 60 miliona evra gubitaka ,C marketa‘. Drugim rečima, taj menadžment je umanjio vrednost vlasnicima firme za 60 miliona evra; da bi to bilo jasnije – to je 200 evra po akciji.“

Radulović, koji za sada izmiče pravdi i koji se, najverovatnije, krije u Španiji, označen je kao jedan od organizatora stečajne mafije, koja je raznim malverzacijama opustošila velika preduzeća kao što su «Beko“, BIM Slavija, Robne kuće «Beograd“ i «C market“.

Posle Radulovićevog bekstva, podseća Branko Pavlović, utvrđeno je da su rezultati poslovanja «C marketa“ bili 200 puta lošiji od konkurencije:

«Zbirni podaci govore da firma ima veliki promet i nikakvu dobit. To vam odmah signalizira da su negde nenormalno visoki rashodi.“

Kako je poslovao Radulović, poznati biznismen i nekadašnji visoki funkcioner Demokratske stranke i Nove demokratije, objašnjava i Danilo Ralević, jedan od bivših rukovodilaca u «C marketu“:

«On je čovek koji je mogao sve da radi zahvaljujući Trgovinskom sudu. Dovedio je gorile na skupštinu, obezbeđenje, policiju. Mogao je da radi šta god hoće. Mi smo imali stotine prijava protiv njega, međutim svaka ta prijava je završavala u košu. On je faktički podmićivao i sud i novinare i sve živo samo da bi opstao na vlasti.“

Ipak, posle pobede malih akcionara, «C market“ je kupila kompanija «Delta“, a Radulović se obreo u Španiji. U aprilu ove godine u Beogradu je uhapšeno devetoro ljudi, među kojima i predsednik Trgovinskog suda, za koje vlast tvrdi da su vrh stečajne mafije u Srbiji. Posle najnovijih otkrića, Skupština Srbije ukinula je imunitet tužiocu Miloradu Cvijoviću i očekuje se i njegovo hapšenje.
XS
SM
MD
LG