Dostupni linkovi

SARAJEVO


Visoki predstavnik u BiH Kristijan Švarc-Šiling (Christian Schwarz-Schilling) boraviće u ponedjeljak i utorak, 9. i 10. oktobra, u Briselu, gdje će se sastati sa visokim predstavnikom Evropske unije za zajedničku vanjsku i sigurnosnu politiku Havijerom Solanom i generalnim sekretarom NATO-a Jap de Hop Sheferom, te ih informisati o situaciji u BiH nakon izbora.
Kako je saopšteno iz Ureda visokog predstavnika (OHR), Švarc-Šiling pozvaće EU i NATO da održe svoju opredjeljenost prema BiH u pogledu Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju (SPP) i učešća u NATO-ovom programu “Partnerstvo za mir”.

HAG
Haško tužilaštvo protivi se zahtjevima Republike Hrvatske da se u predmetima "Gotovina, Čermak i Markač" te "Prlić i ostali" pojavi pred Haškim sudom (ICTY) kao "prijatelj suda" jer su područja kojima se Hrvatska želi baviti u tom svojstvu "preširoka i neodređena", te "nebitna" za utvrđivanje individualne odgovornosti optuženih, navodi se u izvještaju tužilaštva objavljenom ove sedmice.
Hrvatska je u septembru zatražila da joj se odobri status "prijatelja suda" jer smatra neprihvatljivima tvrdnje haškog tužilaštva, iznesene u optužnicama u tim predmetima, da su zločini u Hrvatskoj i BiH počinjeni u okviru "udruženog zločinačkog pothvata" u kojem je učestvovao tadašnji državni i vojni vrh Hrvatske.

STRAZBUR
Generalni sekretar Vijeća Evrope (CoE) Teri Dejvis (Terri Davis) rekao je danas da je od ključne važnosti da što hitnije budu rasvijetljene okolnosti ubistva ruske opozicione novinarke Ane Politkovske.
Prema njegovim riječima, reportaže Ane Politkovske su "omogućile ruskom narodu, ali i cijelom svijetu, da dobije nezavisan prikaz života običnih ljudi zarobljenih u sukobima u Čečeniji".
Ruska novinarka Ana Politkovska, oštra kritičarka politike Kremlja i rata u Čečeniji, ubijena je juče u Moskvi. Agencija Interfaks javila je da je, prema izvorima iz policije, njeno tijelo pronađeno u liftu zgrade u kojoj je živjela.
XS
SM
MD
LG