Dostupni linkovi

Nastavlja se prema planu Kontakt-grupe


Posle njihovog redovnog nedeljnog sastanka, šef UNMIK-a i premijer Kosova su rekli da se ne plaše eventualnog odlaganja, već da su zbog toga uznemireni, jer bi to, prema njima, bilo opasno.

“Kosovo je jedinstven slučaj i treba da se tretira kao takav. Mislim da će se Kosovo tokom celog procesa razmatrati kao jedinstven slučaj.”, rekao je Čeku. Istovremeno, Riker ističe da su Kontakt-grupa i specijalni izaslanik za status Marti Ahtisari oni koji će odlučiti o procesu:

“Mi ćemo nastaviti i radimo na osnovu izjave Kontakt-grupe od 20. septembra i preduzeće se sve da imamo rešenja stausa tokom 2006. godine.»

Premijer Čeku je rekao da se ne plaši odlaganja resavanja statusa, ali da je uznemiren ako se tako nešto dogodi:

“Singnali o kašnjenju rešavanja statusa bez sumnjje predstavljaju uznemirenje za nas i građane Kosova. To je neprihvatljivo i to bi značilo gubljenje kredibiliteta svih međunarodnih faktora, Kontakt-grupe i posrednika Ahtisarija, koji su bili decidni da se rešenje pronađe tokom ove godine.”

Na sastanku šefa UNMIK-a i kosovskog premijera je bilo reči i o daljem procesu prenošenja ovlašćenja na domaće institucije.

Mogućnost odlaganja rešenja statusa Kosova na nekoliko meseci najavio je, tokom susreta NATO-a na ministarskom nivou, glavni pregovarač Marti Ahtisari, kao I visoki predstavnik Evropske unije za spoljnu politiku i bezbednost Javier Solana.
XS
SM
MD
LG