Dostupni linkovi

HDZ poziva Komšića na ostavku


Hrvatska demokratska zajednica BiH sinoć je i zvanično pozvala Željka Komšića da podnese ostavku na dužnost koja pripada hrvatskom narodu kako bi važeća ustavna forma bila zadovoljena. Osim bošnjačkih glasova kojima je izabran, Komšiću se, kako tvrde u HDZ-u, stavlja na teret i što nije katolik i ne govori hrvatskim jezikom, ili kako je ponovio u izjavi za naš radio, predsjednik HDZ-a BiH Dragan Čović:

„Vezano za gospodina Komšića smo vrlo precizno kazali da on ne može predstavljati i odražavati interes hrvatskog naroda. Uostalom, i sam gospodin Komšić to i ne negira, on kaže da predstavlja one koji su ga izabrali, to su ipak Bošnjaci. A kako je i kazao ovih dana da i ne govori hrvatskim jezikom, da nije katolik Hrvat, onda ćemo s te strane ponuditi da bi bilo moralno da jednostavno, kao jedan moralan čin, sam se zahvali na dužnosti koju je dobio.“

Da Željko Komišić nema legitimitet predstavljanja hrvatskog naroda mišljenja su i predsjednici Koalicije Hrvatsko zajedništvo i NHI - HSP - Đapić - Dr. Jurišić. Umjesto ostavke, predsjednik Hrvatskog zajedništva Božo Ljubić Komšiću je poručio kako će njegov rad biti pažljivo praćen:

„Ja sam spreman surađivati sa svima kojima je interes jednakopravnost Hrvata i funkcionalna država BiH.“

Optužbe iz HDZ-a BiH Željko Komšić je nazvao apsurdnim. Odgovarajući kako je suradnja svih političkih stranaka ipak nužna, također je dodao:

„Ali je problem njihov mentalni matrica na kojoj funkcionišu, što ja smatram da moraš raditi u korist i Bošnjaka i Srba i Roma i Jevreja i ostalih i ne možeš to ljudima objasniti nikako da ti je pozicija člana Predsjedništva da to moraš raditi, moraš raditi. I to je jedini način da ti taj posao obavljaš kako treba. Naravno da ću raditi i u interesu hrvatskog naroda, pa, pobogu, Hrvat sam.“

Odgovarajući na pitanje, Komšić je i potvrdio kako još uvijek nije dobio čestitku od kardinala vrhbosanskog Vinka Puljića, ali ni odgovor koji je javno zatražio - da li je njegovim izborom zaista učinjena nepravda prema hrvatskom narodu, kako je kardinal izjavio u Zagrebu. Za razliku od kardinala, bosanski franjevac i direktor Multireligijskog centra Marko Oršolić, koji izbor Željka Komšića poštuje, za naš radio poručuje:

„Stranki koja ne prizna legitimnost njegovog izbora treba oduzeti mandate u parlamentu, ako ona ne prizna izborni zakon po kome je on izabran. On je sasvim legalno i legitimno izabran.“

Dok za izbor Komšića smatra da je legalan, politički komentator Pero Gašparović ipak upozorava uskoro novog člana Predsjedništva da svojim izjavama ne postane politički autsajder i ne marginalizira poziciju hrvatskog naroda:

„Gospodin Komšić je rekao da je katolik i da ima krštenicu, ali je rekao da nije vjernik. Već sam rekao da je to potpuno zakonita pozicija. Ali kad to Željko Komšić kaže da je ateista, što je potpuno zakonita pozicija i njegovo individualno pravo njegove orijentacije, ali on kad govori o tim stvarima, mora govoriti istodobno da razumije da su mnogi ljudi vjernici i da brani njihova prava. On to u svojim izjavama do sada nije rekao.“

Gašparević dodaje i kako bi politički mudro bilo da Komšić inicira suradnju sa hrvatskim strankama u BiH, odnosno, kako je dodao, shvati da je situacija u BiH mnogo kompliciranija nego što se to čini iz perspektive sarajevskog načelnika.
  • Slika 16x9

    Tina Jelin - Dizdar

    Novinarstvom se počela baviti 1996. godine. Od 1998. radi za Radio Slobodna Evropa. Bila je i stalni suradnik Studija 88,  Radija101, Reuters-a. Višestruko nagrađivana novinarka.

XS
SM
MD
LG