Dostupni linkovi

Stalne članice Vijeća sigurnosti ponovo o Iranu


Visoki politički predstavnici Velike Britanije, SAD, Francuske, Njemačke, Kine i Rusije na pripremnom će sastanku, pred zasjedanje Vijeća sigurnosti iduće sedmice, razmotriti preostale političke opcije koje bi trebale navesti Iran da prekine nekontrolirani proces obogaćivanja urana u svojim nuklearnim pogonima, odnosno aktivnosti za koje se vjeruje da bi mogle dovesti do izrade iranske atomske bombe.

Sjedinjene Američke Države i Velika Britanija vjeruju da je evropski povjerenik za vanjske odnose Javier Solana uzalud potrosio četiri mjeseca pregovarajući, bez rezultata, sa šefom iranskog nuklearnom programa Alijem Larijanijem, te kako je vrijeme da se protiv Teherana uvedu međunarodne kaznene mjere, u skladu s relevantnim dokumentima Ujedinjenih naroda. Glasnogovornik State Departmenta, Tom Casey:

"Jasno je da nismo dobili pozitivan odgovor od Iranaca na kompromis koji im je ponuđen. Kao što smo uvijek govorili, idući korak je uvođenje sankcija koje u ovom slučaju predviđa Član 41. u Poglavlju 7. Povelje Ujedinjenih naroda. Ne mogu još uvijek govoriti o vremenu kada će se to dogoditi, vjerujem da će biti vrlo skoro."

Uvođenju sankcija protive se Rusija i Kina. Peking i Moskva i nakon okončanja Hladnoga rata na svakom važnijem strateškom pitanju nastoje podržati faktore koji predstavljaju izazov američkoj globalnoj dominaciji. Uz to, Rusija je glavni snabdjevač Irana nuklearnom tehnologijom, a i Moskva i Peking imaju snažne ekonomske veze s Iranom. Francuska i Njemačka također nisu pretjerano sklone uvođenju sankcija koje bi ugrozile poslovne interese kompanija iz ovih zemalja kojima je Iran veliko i profitabilno trziste.

Većina promatrača zato vjeruje da će, ako i budu usvojene, sankcije protiv Irana biti blage i uključivati zabranu daljnjeg izvoza u tu zemlju nuklearne
tehnologije, kao i moguća ograničenja putovanja iranskih duznosnika koji su uključeni u nuklearni program.

Iranski predsjednik Mahmud Ahmadinedzad izjavio je da njegova zemlja neće biti zastrašena prijetnjom sankcijama i založio se za nastavak pregovora koji bez uspjeha traju mjesecima:

"Zalažemo se za razgovore, za debatu, za mir i razumjevanje, ali u okvirima zakona i pravde."

Iran i dalje tvrdi da je njegov program obogaćivanja urana namijenjen za mirnodopske potrebe.
XS
SM
MD
LG