Dostupni linkovi

HELSINKI / BEOGRAD / BRISEL / STRAZBUR


Marti Ahtisari (Martti Ahtisaari), posrednik Ujedinjenih nacija u pregovorima o statusu Kosova je najavio je moguće odlaganje donošenja odluke o statusu Kosova u slučaju da vlasti Srbije odluče da, kako je neslužbeno najavljeno, održe tokom decembra parlamentarne izbore.
Predsednik Vlade Srbije Vojislav Koštunica je izjavu poserdnika Ahtisarija nazvao "zaprepašćujućom".
"Ako izbori budu održani krajem godine, moguće je da Kontakt grupa ponovno razmotri rokove, a to će možda značiti da ću svoj predlog, koji se još priprema, predstaviti nakon izbora", izjavio je posrednih Ahtisaari finskoj televiziji YLE.
Majkl Polt (Michael), ambasador Sjedinjenih Američkih Država u Srbiji, izjavio je danas da je stav njegove zemlje da "nijedna strana ne može unilateralno da menja tok ili ishod pregovora" i da Sjedinjene Države i dalje smatraju da bi status Kosova trebalo da bude određen do kraja godine.
Visoki predstavnik Evropske unije za zajedničku spoljnu i bezbednosnu politiku Havijer Solana (Javier) je izjavio danas u Briselu da bi donošenje odluke o statusu Kosova moglo biti odloženo "ako Srbija ispoštuje rok i pre kraja 2006. održi izbore".
Ruski ministar spoljnih poslova Sergej Lavrov je u međuvremenu izjavio u Strazburu da njegova zemlja neće prihvatiti rešenje za Kosovo koje bi nametnula jedna strana.
XS
SM
MD
LG