Dostupni linkovi

Rešenje statusa tek naredne godine?


Nebojša BUGARINOVIC, Anamari REPIC

Povodom izjave specijalnog izaslanika UN za Kosovo Martija Ahtisarija da bi održavanje izbora u Srbiji u decembru moglo da odloži rešenje statusa Kosova, ambasador Sjedinjenih Američkih Država u Beogradu Majkl Polt ponovio je stav zvaničnog Vašingtona da bi pregovore o statusu trebalo završit do kraja ove godine:

«Naš stav u vezi utvrđivanja statusa Kosova je veoma jasan, a to je da nijedna strana ne može promeniti proces, ni posledice pregovora. Mi smo se obavezali da rešimo taj proces do kraja godine i to je još uvek cilj kome stremimo. Kakav će biti krajnji rezultat zavisi od Kontakt grupe i Ahtisarijeve misije. Na njemu će biti da odluči, a mi ćemo ga u tome podržavati koliko god budemo mogli.»

Za najavu Martija Ahtisarija premijer Srbije Vojislav Koštunica kaže da je zaprepašćujuća:

«Gospodin Ahtisari u svom mandatu, kojeg je dobio od generalnog sekretara UN-a, apsolutno nema ovlašćenja da se bavi pitanjem kada će izbori biti održani u jednoj suverenoj zemlji. On je malo u taj suverenitet i teritorijalni integritet Srbije do sad već zakoračio više nego što mu je taj mandat dozvoljavao, a učinio je to i ovom prilikom. Za nas je jednostavno važan naš dnevni red, a on je potpuno jasan. Za Srbiju je veoma važno da se izbori odlože posle usvajanja ustava na referendumu, prema dogovoru koji će, naravno, sve strane tada postići.»

S druge strane, predsednik Izvrsnog odbora Srpske radikalne stranke Dragan Todorović veruje da se iza izjave glavnog pregovarača za Kosovo Martija Ahtisarija krije namera da se zbog već utvrđenog konačnog rešenja za Kosovo, aboliraju stranke demokratske orijentacije, a ne da se spreči dolazak radikala na vlast:

«Ja sam ubeđen da sve što je sada, po pitanju Kosova i Metohije, vezano za izbore – da li će pobediti Srpska radikalna stranka ili ne – mislim da nije tačno i da se iza toga skriva neki nov pokušaj prevare kada je u pitanju Kosovo i Metohija. Oni imaju plan u kome će im, normalno, pomoći i rimokatolička crkva i papa da preko jednostranog priznanja Kosova i Metohije od strane pojedinih zemalja pokušaju taj problem tako da reše i da na neki način aboliraju Demokratsku stranku i Demokratsku stranku Srbije da oni, eto, nisu omogućili i nisu doveli do priznavanja Kosova i Metohije.»

I politički analitičar Vladimir Goati smatra da je moguće da je razmišljanje Martija Ahtisarija motivisano pokušajem da se spreči dolazak radikala na vlast. Na pitanje da li bi sadašnjoj vlasti išla na ruku takva odluka, Goati kaže:

«Ja ne bih isključio tu mogućnost. Izborni učinci bloka koji je pobedio 5. oktobra će biti bolji pre nego što bude takva odluka saopštena. Nemam dovoljno informacija, ali mislim da je međunarodna zajednica konačno shvatila da u ovom delu sveta, i o tome vodi izuzetno računa, greške u tajmingu, greške u koracima mogu da budu fatalne. Ne bih isključio, čak lično verujem u to, ali ne mogu da potvrdim.»

* * * * *

Članovi kosovskog pregovaračkog tima ponovili su stav da se status Kosova treba rešiti do kraja ove godine, ali i nisu odbacili mogućnost da se pitanje statusa odloži, što je mogućnost koju je najavio glavni međunarodni pregovarač Marti Ahtisari.

O rokovima u procesu definisanja statusa Kosova i eventualnim odlaganjima odlučuje Kontakt grupa, izjavila je portparol glavnog međunarodnog pregovarača Hua Điang:

“Ahtisari je rekao da ukoliko Kontakt grupa želi da promeni vremenske rokove imajući u vidu izbore u Srbiji onda ćemo mi raditi na osnovu tih preporuka.”

Điang je dodala da za sada nema promena. Ahtisari je u jednom intervjuu rekao da bi mogući parlamentarni izbori u decembru u Srbiji mogli da dovedu do odlaganja objavljivanja predloga za rešenje. Član Pregovaračkog tima Prištine Veton Suroi kaže da zvaničnih najava o bilo kakvom odlaganju nema:

“Na osnovu onoga što smo pročitali može doći do taktičkog odlaganja, ali mi o tome nismo zvanično obavešteni. Ipak jasno je da do ovakvih odlaganja ne bi ni došlo da je u proteklim godinama bilo dinamike.”

Predsednik opozicione Demokratske partije Kosova i član Pregovaračkog tima Hašim Tači istakao je da se kosovska strana zalaže da se rešenje definiše do kraja godine. Izjava Ahtisarija da bi moglo doći do odlaganja objavljivanja predloga za rešenje statusa, prema oceni Ranđela Nojkića, jednog od lidera Srpske liste za Kosovo, ukazuje da međunarodna zajednica verovatno želi da prevaziđe poteškoće koje su moguće u rešavanju problema Kosova:

“Ni pregovarački tim Prištine ni pregovarački tim Beograda nije spreman da preuzme odgovornost i naprosto Marti Ahtisari, ali i celokupna međunarodna zajednica smatraju da ukoliko bi demokratske snage preuzele apsolutnu vlast u Srbiji odnosno pobedile na izborima da će biti spremnije da prihvate odgovornost i da predlože rešenja koja će moći da objektivno reše probleme Srba na ovim prostorima.”

Međutim, prvi zamenik šefa UNMIK-a Stiven Šuk izjavio je da se status mora rešiti na osnovu principa Kontakt grupe:

“UNMIK nastavlja da prati principe Kontakt grupe o Kosovu i veruje da se status treba rešiti što je pre moguće.”

Prema rečima Hue Điang, čitava situacija će se razjasniti kada se odredi datum izbora u Srbiji:

“Sačekajmo da se odredi datum izbora u Srbiji a onda ćemo videti kakav će biti stav Kontakt grupe.”

Điang dodaje da se za sada pregovarački proces odvija u skladu sa planom Kontakt grupe da se do kraja ove godine okonča proces definisanja statusa Kosova.
XS
SM
MD
LG