Dostupni linkovi

SARAJEVO


Centralna izborna komisija Bosne i Hercegovine (BiH) objavila je u utorak uveče dopunjene rezultate opštih izbora kojima su potvrđeni raniji trendovi.
Rezultati 84,2% prebrojanih glasova iz Republike Srpske potvrdili su uverljivu prednost Stranke nezavisnih socijaldemokrata (SNSD) Milorada Dodika za koju je glasalo gotovo 49% birača. Sledi Srpska demokratska stranka sa podrškom od 20% biračkog tela.
Rezultati saopšteni na osnovu 72% prebrojanih glasova u Federaciji BiH pokazali su da je najveću podršku birača tog entiteta na izborima sa državni parlament dobila Stranka demokratske akcije sa osvojenih 35,36% glasova. Slede Stranka za BiH sa 23%, Socijaldemokratska partija sa 13,74% glasova, koalicija predvođena Hrvatskom demokratskom zajednicom (HDZ) BiH sa osvojenih 8,84 % glasova birača, koalicija okupljena oko konkurentske "HDZ 1990." sa 6,96% glasova, Bosanskohercegovačka patriotska stranka Sefera Halilovića koja prvi put ulazi u državni parlament s podrškom 4,21% birača i Demokratska narodna zajednica sa 3,17%.
Gotovo identični su raspoerdi snaga u entitetskim parlamentima, s tim da će u federalnom parlamentu biti zastupljena još i Narodna stranka radom za boljitak.
XS
SM
MD
LG