Dostupni linkovi

SARAJEVO


Potpredsjednik Svjetske banke za region Evrope i srednje Azije Šigeo Kacu danas stiže u trodnevnu posjetu BiH gdje će se upoznati o ekonomskoj situaciji, kao i statusu projekata koje podržava ova međunarodna institucija, saopćeno je iz Svjetske banke. Kacu bi trebalo da se sastane sa predstavnicima vlasti BiH i međunarodne zajednice, uključujući guvernera Centralne banke Kemala Kozarića i visokog predstavnika Kristijana Švarc-Šilinga.

PODGORICA
Crnogorska granična policija uhapsila je Aleksandra Vujanovića (39) iz Kostajnice, po potjernici Interpola, na granici Crne Gore i BiH, kod Pljevalja. Odmah poslije hapšenja istražni sudija u Bijelom Polju Milan Smolović ga je saslušao i odredio mu ekstradicioni pritvor od 40 dana. O hapšenju je obaviješten i MUP Republike Srpske, koji narednih dana treba da preuzme Vujanovića. Vujanović je u BiH osuđen na tri godine zatvora zbog razbojništva, ali je sve do hapšenja na granci bio u bjekstvu.

STRAZBUR
Parlamentarna Skupština Vijeća Evrope pozvala je međunarodnu zajednicu, a posebno Evropsku uniju, da zemljama zapadnog Balkana ponudi jasniju evropsku perpsektivu. Međunarodna zajednica, a posebno EU, trebala bi da definira jasniju strategiju prema zemljama tog regiona, kao i strategiju i rokove proširenja, navodi se u Rezoluciji i preporukama, usvojenim na zasjedanju u Strazburu. U tekstu, usvojenom nakon debate o Izvještaju o Balkanu, zemlje regiona pozivaju se da nastave da ulažu napore na ispunjavanju svih obaveza preuzetih članstvom u Vijeću Evrope, a posebno da dokažu kredibilitet opipljivim dokazima pune saradnje sa Haškim sudom.

BRINDIZI
Dvojica Turaka, otmičara aviona turske aviokompanije na liniji Tirana-Istanbul, od kojih je jedan identificiran kao Hakan Ekinci, predali su se sinoć italijanskim vlastima, a putnici aviona, koji je nakon polijetanja iz Tirane sletio u Brindiziju na jugu Italije, neozlijeđeni su napustili avion, prenosi Hina. Otmica je trajala od 17.30 do 20.10 sati, a dvojica turskih državljana oteli su aviona, kako su izjavili, protestujući protiv dolaska Pape Benedikta XVI u Tursku krajem novembra.
XS
SM
MD
LG