Dostupni linkovi

Del Ponte i dalje nezadovoljna saradnjom


Glavna haška tužiteljka Karla del Ponte izjavila je posle razgovora sa šefom diplomatije Srbije Vukom Draškovićem, što je bilo i jedino njeno obraćanje novinarima tokom dvodnevne posete Beogradu, da nije zadovoljna primenom akcionog plana Vlade Srbije:

«Nisam zadovoljna primenom akcionog plana», rekla je Del Ponteova i dodala da se nada da će posle petočasovnih razgovora sa grupom za implementaciju tog plana, sa njegovim sprovođenjem u budućnosti ići bolje:

«Svi haški begunci moraju da se nađu u Hagu, a pre svih Ratko Mladić.»

Del Ponteova je ponovila da Ratko Mladić mora biti izručen Haškom tribunalu i ocenila da je «pitanje njegovog izručenja pitanje političke volje i tehnikalija».

Glavna tužiteljka je naglasila da Tribunal neće zatvoriti vrata dok Mladić i (Radovan) Karadžić ne budu u Hagu, s tim što je akcenat stavila na hvatanje i izručenje Ratka Mladića.

Pre susreta sa šefom diplomatije Vukom Draškovicem, glavna tuziteljka Haškog tribunala imala je susret sa premijerom Srbije Vojislavom Koštunicom i koordinatorima akcionog tima Vladimirom Vukčevićem i Rasimom Ljajićem.

U saopštenju za javnost, Koštunica je naveo da je u interesu države da se okonča saradnja sa Haškim sudom i da postoji samo jedan i jasan cilj akcionog tima - lociranje, privođenje i izručenje Hagu Ratka Mladića i preostalih optuženih.

Rasim Ljajić je saopštio da su za dva meseca primene akcionog plana stvoreni dobri institucionalni mehanizmi koji bi trebalo da dovedu do konačnog rezultata – izručenja haškog optuženika Ratka Mladića, dok je ministar spoljnih poslova Srbije Vuk Drašković naglasio da pronalazak i izručenje haških optuženika «nije međunarodna obaveza, već nacionalna obaveza Srbije prvog reda». On je, ipak, dodao da je pitanje izručenja veoma kompleksno pitanje:

«Ni za jedan od velikih terorističkih zločina Slobodana Miloševića, koje su počinile njegove službe bezbednosti i specijalne jedinice za ubijanje, nema još pravosnažne presude u Srbiji. Ni za Ibarsku magistralu, ni za ubistvo Stambolića, ni za ubistvo premijera Đinđića. Zašto nema presude kad se sve zna i sve je pred sudom dokazano? Zato što jedan aparat, jedna mreža, koja je prisutna svuda – u organima vlasti, u parlamentu, u medijima – na određeni način pokazuje podršku onima koji su počinili te monstruozne zločine.»

Karla del Ponte je odbila da komentariše druge razgovore sa srpskim zvaničnicima, osim sto rekla da je premijer Koštunica potvrdio spremnost Srbije da u potpunosti sarađuje sa Hagom, ali da je od međunarodne zajednice zatražio strpljenje.

Očekuje se da EU sredinom oktobra pozove Karlu Del Ponte da proceni da li Srbija čini sve što može da uhapsi generala Mladića i druge optužene.

Na osnovu te procene, EU bi trebalo da odluči da li će sa Beogradom obnoviti pregovore o Sporazumu o stabilizaciji i pridruživanju koje je prekinula u maju.

Upitana da kaže kakav će biti izveštaj, Karla del Ponte je rekla:

«Ne sada! Videćemo, možda narednih nedjelja.»
XS
SM
MD
LG