Dostupni linkovi

BEOGRAD


Glavna haška tužiteljica Carla del Ponte završava danas posjetu Srbiji, čiji je cilj procjena saradnje te zemlje s Haškim sudom. Del Ponteova bi sredinom oktobra nadležnima u Evropskoj uniji trebala dati ocjenu čine li srbijanske vlasti sve što mogu kako bi uhapsile Mladića i druge optuženike za ratne zločine. Od tog izvještaja ovisi hoće li se nastaviti pregovori o pridrživanju Srbije EU.
U ponedjeljak se glavna haška tužiteljica susrela s tužiteljem za ratne zločine Srbije Vladimirom Vukčevićem, ali nema detalja o petosatnim razgovorima. Del Ponteova je juče razgovarala i sa srbijanskim predsjednikom Borisom Tadićem, dok su joj današnji sagovornici srbijanski premijer Vojislav Koštunica, ministar vanjskih poslova Vuk Drašković, te šef Nacionalnog savjeta za saradnju s Haškim sudom Rasim Ljajić.
Pregovori Srbije i EU prekinuti su u maju ove godine zbog toga što vlasti u Beogradu - usprkos obećanjima - nisu izručile optuženog Ratka Mladića Haškom sudu.
  • 16x9 Image

    Sabina Čabaravdić

    Rođena u prošlom stoljeću. Sasvim slučajno, umjesto pravo završila novinarstvo, već sa 17 se zaljubila u radio i ostala radijski novinar, usprkos izazovima i ponudama s TV-a. Najprije Radio Sarajevo, a potom Radio Slobodna Evropa, koji se 31. januara 1994. godine prvi put oglasio upravo njenim glasom.

XS
SM
MD
LG