Dostupni linkovi

Ruski oficiri predati OSCE-u


Četvorica saradnika Vojne obavještajne službe – GRU - isporučeni su u popodnevnim satima predstavnicima Organizacije za evropsku sgurnost i saradnju (OSCE). U ceremoniji koju je direktno prenosila Gruzijska TV tužitelj je ponovio kako su oficiri uhapšeni u srijedu zbog špijunaže i pripreme terorističkih napada. Prije nego su predati belgijskom ministru vanjskih poslova Karelu de Guchtu, zabranjen im je ponovni ulazak na teritoriju Gruzije.

Ovo je, u inače zategnutim odnosima između Gruzije i Rusije u posljednjih deset godina najteža kriza. Ruski predsjednik Vladimir Putin ocijenio je hapšenje kao "staljinistički metod", kazavši kako to predstavlja akt državnog terorizma. Unatoč tome, kaže Putin, što se Rusija pridržava dogovora i povlači svoje vojnike:

"Potpuno je jasno da pokušavaju isprovocirati Rusiju. Ti ljudi misle da su sigurni ukoliko se nalaze pod stranom zaštitom."

Na današnjoj press konferenciji gruzijski je predsjednik Putinove optužbe nazvao opštom nervozom, kazavši kako su od staljinističkih metoda najviše stradavali Gruzini. Danas prekinute zračne, kopnene, pomorske i poštanske veze, koje je Moskva preduzela, Šakašvili je prokomentirao:

"Mislim da ovaj pritisak korespondira s intenziviranjem gruzijskih pregovora s NATO paktom i približavanje EU."

Zatezanje odnosa između dvije bivše sovjetske republike pojačava spekulacije u medijima koji ne isključuju ni vojne operacije. Kako piše moskovski dnevnik Komersant, pozivajući se na neimenovane izvore Ministarstva odbrane, sljedeće bi moglo biti potpuni prekid diplomatskih odnosa i vojna operacija. List ovu krizu stavlja u širi kontekst obnavljanja rivaliteta između Rusije i SAD, gdje su se obje strane vratile na principe politike "Oko za oko, zub za zub". Paul Beaver , analitičar iz Londona ne vjeruje da će SAD rizikovati zbog Gruzije. On misli da Amerika i Rusija mogu više dobiti saradnjom. Vladimir Putin je u svakom slučaju podigao ulog u ovoj rundi koju je počeo Tbilisi. Gruzija je, međutim, ranjiva zemlja, posebno ekonomski. Podložna je protiscima i ovisna od ruskog plina i struje.
XS
SM
MD
LG