Dostupni linkovi

Ustav Srbije će negativno uticati na pregovore


Poslanik Demokratskog saveza Kosova Naim Jerljiu ocenio je da je novi Ustav Srbije jednostran, bez pravnog uticaja, ali da označava poziciju Srbije u odnosu na Kosovo i međunarodnu zajednicu:

“Plan Srbije je da u proces pregovora ubaci novi dokument, ali to neće imati uticaja pošto su poznati principi Kontakt grupe na osnovu kojih se vodi proces i sve će biti završeno u skladu sa tim principima.”

Enver Hodžaj, poslanik iz opozicione Demokratske partije Kosova, kaže da se novi Ustav Srbije sigurno neće uzimati u obzir na važnim međunarodnim forumima koji bi se ticali Kosova:

“Formiranje države Kosova se privodi kraju a taj dokument je poslednji akt nacionalizma Srbije. Srbija može svoj novi Ustav slobodno da stavi u arhivu i da ga tamo čuva jer takav dokument neće imati nikakav efekat u defninisanju statusa Kosova. Srbija je ostala ista kakva je bila tokom čitavog perioda Miloševićevog režima, čiju figuru sada može da zameni premijer Koštunica.”

Prema njegovoj oceni, Srbiji ovakav Ustav treba za unutrašnju upotrebu i kratkoročne političke interese, čime Beograd nastavlja, kako je rekao Hodžaj, politiku ćorsokaka.

Iako predstavnici kosovskih Srba smatraju da je novi Ustav Srbije bitan za Srbe na Kosovu, mnogi pak ističu da će njegovo usvajanje imati negativan uticaj na tok pregovora. Član Srpske liste za Kosovo Dragiša Krstović ocenjuje kako je sada moguće da prištinski tim i međunarodni pregovarači promene stavove, ali se mogu i ponašati kao da se ništa nije desilo. Ipak Krstović ističe da će novi Ustav Srbije imati uticaja na pregovarački proces:

“Ne verujem da će albanski pregovarački tim biti ravnodušan i da će biti na onim pozicijama na kojima je bio do juče. Mislim da će promeniti svoju taktiku i da će ti odnosi između beogradskog pregovaračkog tima, s jedne, i prištinskog pregovaračkog tima, s druge strane, biti pogoršani jer sada se ne nastavljaju pregovori pod istim okolnostima koje su bile pre jučerasnjeg dana,. Dakle, sada se situacija menja i to će svakako imati uticaja na tok pregovora.”

U svakom slučaju, predstavnici albanskih partija upozoravaju da će se novi Ustav Srbije negativno odraziti na odnose Kosova i Srbije posle statusa, te će otežati normalizaciju stanja.
XS
SM
MD
LG