Dostupni linkovi

BEOGRAD


Predsjednik Srbije Boris Tadić sa skupštinske je govornice poručio gradjanima da će novim ustavom Srbija "konačno" biti uobličena kao evropska država i ocijenio da je novi prijedlog "neusporedivo bolji od prethodnog Ustava". Republički premijer Vojislav Koštunica je ocijenio da će novi Ustav utemeljiti Srbiju kao pravno uredjenu zemlju i potvrditi da će Kosovo "zauvijek ostati sastavni dio" njene teritorije. On je pozvao gradjane da podrže novi ustav na predstojećem referendumu.
Prijedlog novog Ustava Srbije podijeljen je danas prije podne poslanicima republičke Skupštine, koji bi o tekstu trebali glasati na sjednici koja je počela u subotu u 20 sati.
Odbor za ustavna pitanja saglasio se, prije početka zasjedanja, s Prijedlogom novog ustava.
U preambuli se navodi : "Polazeći od državne tradicije srpskog naroda i ravnopravnosti svih gradjana i etničkih zajednica u Srbiji, polazeći i od toga da je Pokrajina Kosovo i Metohija sastavni dio teritorije Srbije, da ima položaj suštinske autonomije u okviru suverene države Srbije i da iz takvog položaja Pokrajine slijede ustavne obaveze svih državnih organa da zastupaju i štite državne interese Srbije na Kosovu i Metohiji u svim unutrašnjim i spoljnim političkim odnosima, gradjani Srbije donose Ustav Republike Srbije...".
XS
SM
MD
LG