Dostupni linkovi

BEOGRAD


Prijevremeni izbori u Srbiji mogli bi biti održani nakon referenduma i usvajanja novog Ustava, izjavio je danas u Beogradu premijer Vojislav Koštunica. On nije naveo tačan datum, ali je precizirao da će izbori biti održani odmah nakon neophodnih ustavnih i zakonskih izmjena. Na Press konferenciji u Beogradu, Koštunica je izrazio uvjerenje da stranka G17 plus, koja je najavila izlazak iz vlade 1. oktobra, neće ometati proces usvajanja novog ustava Srbije.
Prijedlog novog Ustava Srbije podijeljen je danas prije podne poslanicima republičke Skupštine, koji bi o tekstu trebali glasati na sjednici koja počinje večeras u 20 sati.
U preambuli se navodi : "Polazeći od državne tradicije srpskog naroda i ravnopravnosti svih gradjana i etničkih zajednica u Srbiji, polazeći i od toga da je Pokrajina Kosovo i Metohija sastavni dio teritorije Srbije, da ima položaj suštinske autonomije u okviru suverene države Srbije i da iz takvog položaja Pokrajine slijede ustavne obaveze svih državnih organa da zastupaju i štite državne interese Srbije na Kosovu i Metohiji u svim unutrašnjim i spoljnim političkim odnosima, gradjani Srbije donose Ustav Republike Srbije...".
  • 16x9 Image

    Sabina Čabaravdić

    Rođena u prošlom stoljeću. Sasvim slučajno, umjesto pravo završila novinarstvo, već sa 17 se zaljubila u radio i ostala radijski novinar, usprkos izazovima i ponudama s TV-a. Najprije Radio Sarajevo, a potom Radio Slobodna Evropa, koji se 31. januara 1994. godine prvi put oglasio upravo njenim glasom.

XS
SM
MD
LG