Dostupni linkovi

HELSINKI


Glavna haska tuziteljica Karla del Ponte najavila je u petak u Finskoj da ce se usprotiviti zahtevu Hrvatske da joj se odobri status 'prijatelja suda' u predmetima "Gotovina", "Cermak i Markac" te "Prlic i ostali" ocenjujuci da bi to uticalo na nezavisnost sudskog procesa i da se radi o pokusaju iskrivljavanja cinjenica.
Nakon sto je hrvatski premijer Ivo Sanader najavio da ce Hrvatska u predmetima "Gotovina", "Cermak i Markac" te "Prlic i ostali" traziti status 'prijatelja suda' (amicus ciriae) jer ne moze prihvatiti kvalifikacije haskog tuzzilasstva o zlocinima pocinjenim u Hrvatskoj i BiH u okviru "udruzenog zlocinackog poduhvata" u kojem je uccestvovao drzavni i vojni vrh RH, Hrvatska je pre 10 dana zatrazzila od Hasskog tribunala da joj status prijatelja suda.
  • 16x9 Image

    Dragan Štavljanin

    Dragan Štavljanin radi za RSE od 1994. Magistrirao je na problemu balkanizacije (Prag/London), doktorirao na fenomenu "informacione mećave" – višak informacija/manjak smisla (Beograd). Autor je knjiga "Hladni mir: Kavkaz i Kosovo" i " 'Balkanizacija' Interneta i smrt novinara".

XS
SM
MD
LG