Dostupni linkovi

Nova pravila za tretman osumnjičenih terorista


Nakon što je prošao u Zastupničkog domu Kongresa, zakon je izglasan sa 65 glasova za i 34 protiv, što omogućuje predsjedniku Bushu da potpiše ovaj akt već danas, čime bi zakon praktično odmah stupio na snagu.

Nacrt uspostavlja standarde za ispitivanje osumnjičenih, ali po vrlo složenim pravilima, za koja skupine za zaštitu ljudskih prava ipak tvrde da bi mogla dopustiti i korištenje tehnika koje granice sa mučenjem, poput uskraćivanja i izlaganja hladnoći. Pravila nalažu da ispitivanje ne smije prijeći u mučenje ili silovanje, odnosno ratni zločin. Zakon daje ovlasti samome predsjedniku da odluči o tome kakve metode ispitivanja mogu biti korištene.

Ovim se aktom svi dužnosnici Središnje obavještajne agencije (CIA) koji sudjeluju u ispitivanju osumnjičenih terorista štite od mogućnosti da budu optuženi za ratne zločine. Zakon predviđa formiraje posebnih vojnih sudova koji bi braniteljima osumnjičenika trebali omogućiti pristup povjerljivim dokazima koje koristi i tužiteljstvo.

Usvajanje zakona u Senatu prvi je pozdravio američki predsjednik George W. Bush:

"Sigurnost ove zemlje naš je najvažniji i najpreči zadatak. Ne smijemo zaboraviti da još uvijek postoje neprijatelji koji žele nauditi Sjedinjenim Državama. Zbog toga sam najveći dio razgovora sa senatorima posvetio ovoj temi i radujem se usvajanju ovog zakona."

Nacrt zakona proširuje termin "neprijateljski vojnik" i na one koji osiguravaju oružje, novac ili drugu vrstu podrške terorističkim grupama. Bijela kuća je nazvala ovaj akt ključnim u borbi protiv terorizma. Međutim, oporbeni demokrati smatraju da se njime ne isključuje mogućnost zloupotrebe. Demokraski senator Christopher Dodd:

"Svaka generacija Amerikanaca suočava se s novom i ozbiljnom prijetnjom. Terorizam je naša. No, u borbama protiv ranijih prijetnji naši prethodnici nisu odustali od principa na kojima je ova zemlja utemeljena. Bojim se da ovim zakonom mi to danas činimo."

Republikanci su branili usvajanje zakona i analogijama s Drugim svjetskim ratom. Senator Jack Warner:

"Drugi svjetski rat vodile su države i vojnici u uniformama koji su ispunjavali naređenja priznatih vlada. Naš neprijatelj danas je gomila terorista, bez uniformi, bez principa, vođena ničim. Zato se kao nacija nastojimo obraniti najbolje što možemo."

Iako je nacrt zakona lako dobio potreban broj glasova, za demokratsku je manjinu u Senatu on označio kraj razdoblja po kojem je Amerika bila drukčija od ostatka svijeta. "Zašto smo oduvijek bii drukčiji od ostalih? Zato što smo bili zemlja u kojoj niste mogli tek tako pokupiti nekoga na ulici, pritvoriti ga bez optuzbe i držati zatvorenog bez suđenja, čak i bez prava na suđenje. Sada je to postalo moguće," izjavio je demokratski senator iz Sjeverne Dakote, Byron Dorgan.
XS
SM
MD
LG