Dostupni linkovi

Vlast i policija, mito i korupcija...


«Vlast i policija, mito i korupcija,
Vlast i policija, mito i korupcija...»

Samatrajući da su pripadnici Agencije za istrage i zaštitu BiH grubo prekršili ljudska prava, iz pokreta DOSTA zatražili su ostavke direktora Agencije Sredoja Novića i ministra sigurnosti BiH Bariše Čolaka, te zatražili oslobađanje pritvorenih aktivista:

«Trebalo je sa njim da se postupa fer i korektno, po policijskom protokolu, a ne da ga trojica drže, a treći da ga mlati palicom. Koga će mlatiti sljedeći put?»

«Pustite ih napolje,
Pustite ih napolje...»

Prijetnje pištoljem nenaoružanom aktivisti, te prekomjerna upotreba sile nad predvodnikom akcije nazvane šarena revolucija, osudilo je oko stotinjak građana Sarajeva:

«Ja sam ovdje zato što vjerujem u to da, bez obzira ukoliko i građani urade nešto što nije u skladu sa zakonom, policija nema pravo da ih fizički maltretira u momentu kada je realna opasnost više prošla i nema ovlaštenja da povlače pištolje na ljude koji nisu naoružani.»

«Ne bi onako Radovana Karadžića tukli palicama - dvojica ga drže, a treći da ga tuče. Karadžića ne bi onako tukli. Sram da ih bude. Idioti, fašisti. Ovo treba da bude jedna revolucija koju mladi treba da počnu.»

«Da dadnemo ovim gore do znanja da ovo što oni čine sa ovom državom, da nije u redu.»

«Stići će i vas božija kazna sviju.»

Petnaestominutnom blokadom glavne gradske saobraćajnice kod zgrade državnog predsjedništva, okupljeni građani i aktivisti pokreta DOSTA su željeli uputiti poruku upozorenja budućim vlastima nakon izbora:

«Dovoljno su nas pljačkali, dovoljno su nas ubijali. Ali mi možemo blokirati njihove kancelarije, možemo im blokirati ulice, možemo im blokirati ulazak u njihova auta, možemo im blokirati ulaz u njihove kuće, pa kad ih budemo blokirali skroz, onda će znati da više nema zafrkancije s ovim ljudima. Što je dosta - dosta.»

Vođa pokreta DOSTA Demir Mahmutčehajić poručio je političarima da je narod počeo da se budi:

«Nije bitno ko je na vlasti. Više ništa neće proći bez bunta. Koliki bunt, to zavisi od građana, ali mi više nećemo šutjeti.»
XS
SM
MD
LG