Dostupni linkovi

Musharraf i Karzai pozvani da sarađuju


Pervez Musharaf i Hamid Karzai javno su jedan drugog kritizirali kako Pakistan, odnosno Afganistan, ne sarađuju dovoljno u borbi protiv terorizma. U danima koji su predhodili susretu u Bijeloj kući, pakistanski je predsjednik Musharaf u TV interviewu za Karzaija kazao kako je afganistanski lider na domaćoj političkoj sceni poput "noja koji zabija glavu u pijesak". Hamid Karzai je, pak, za pakistanskog lidera nekoliko puta ponovio kako ovaj ne čini ništa na uništavanju talibana koji su smješteni uz granicu Afganistana. Tony Snow, portparol Bijele kuće, bio je zatečen kad ga je jedan novinar upitao da li Bush misli da je Musharraf učinio sve što je u njegovoj moći u tom domenu:

"Ne znam šta hoćete reći time. On čini ozbiljne napore i predsjednik je zadovoljan naporima koje Musharaf ulaže."

Za dvojicu azijskih nedobrostojećih susjeda, Snow je je uoči jutrošnjeg susreta kazao da je predsjednik Bush jasno stavio do znanja da Musharaf i Karzai imaju zajedničke interese:

"Jedan od njih je i borba protiv talibana, Al-Qaede i ostalih vidova terorizma. Predsjednik će obojicu upozoriti da su odgovorni za uspjeh u toj borbi, i mislim da to obojica razumiju.”

Na večeri, čiji je domaćin bio američki predsjednik George Bush, pakistanski i afganistanski su predsjednik sjedili za istim stolom. Je li hrana u Bijeloj Kući pomogla otklanjanju razlika između dvojice azijskih susjeda nije poznato. Uočeno je, međutim, da su se, prilikom dolaska na objed i Musharaf i Karzai rukovali s Bushom , ali ne i jedan s drugim. No, s obzirom da su dvojica predsjednika ključne ličnosti za borbu protiv radikalnog islama u kriznom području, njihov je američki kolega odlučio direktno ih pozvati na saradnju. Musharraf i Karzai jedva da u se i pogledali dok je Bush izgovarao slijedeće riječi:

"Puno je izazova pred nama. Svi mi moramo zaštiti naše zemlje, ali istovremeno moramo raditi tako da svijet bude sigurniji. Ova je večera šansa da izgradimo zajedničku strategiju, da dogovorimo saradnju, kako bi bili sigurno da ljudi imaju budućnost."

No, nakon večere, u izjavi koju je Bijela kuća odaslala u javnost saopšteno je samo da je susret protekao u konstruktivnj razmjeni mišljenja. U međuvremenu je pakistanski predsjednik Pervez Musharraf za britanski dnevnik The Times izjavio da je Osama bin Laden, za koga su prošle sedmice objavili da je mrtav, živ i da se skriva se u Afganistanu:

"Ne znam ništa o tome da je umro od trbušnog tifusa. Sve dok nisam sasvim siguran, ne mogu ništa reći."

Musharraf dodaje da ne posjeduje nikakakv dokaz koji bi omogućio potvrdu informacije francuskih tajnih službi, prema kojima je Bin Laden umro od trbušnog tifusa početkom septembra u Pakistanu:

"Ako francuske obavještajne službe imaju te informacije, one bi ih trebale s nama podijeliti. Ono što je sigurno, naše obavještajne službe ništa o tome ne znaju."
XS
SM
MD
LG