Dostupni linkovi

Rešenje statusa tokom ove godine


“Moja je poruka da smo mi, Sjedinjene Američke Države, ozbiljno zainteresovane za rešavanje statusa Kosova i da pomognemo ljudima na Kosovu da pronađu svoju budućnost u miru, toleranciji i sa budućnošću u Evropi”, rekao je Frid, ističući kako američka vlada neće prestati da se angažuje dok se ne postigne taj cilj.

Danas se Frid sastao sa predsednikom Kosova Fatmirom Sejdiu, pregovaračkom ekipom Kosova i šefom UNMIK-a

Frid je rekao da ne želi da kaže otvoreno koji će biti status Kosova, ali dajući podršku misiji Marti Ahtisarija, on je rekao da budućnost Kosova neće biti povratak na prošlost, niti stvaranje jednonacionalnog Kosova, već budućnost Kosova treba da je multietnička i demokratska. On je pohvalio ponašanje delegacije Kosova tokom dosadašnjeg procesa pregovora o statusu Kosova i istakao kako odlaganje rešenja neće doprineti ničemu. Frid je istovremeno pozvao na prestanak svih akata nasilja, ističući da oni koji upotrebljavaju nasilje nisu patriote, već kriminalci i time neće nista postići. On je rekao da očekuje od institucija i naroda Kosova da gradi demokratske vrednosti i da se zauvek odvoji od nacionalističkih osećanja i delovanja.

Na konferenciji za novinare, Danijel Frid i politički direktor Ministarstva inostranih poslova Nemačke Mihajl Šefer obećali su dalje angažovanje američke i nemačke vlade na rešavanju statusa Kosova i izrazile podršku misiji Marti Ahtisarija.

Šefer je tom prilikom rekao da će se Kontakt grupa i nemačka vlada angažovati za kompromisno rešenje, koje će biti balansirano i prihvatljivo za obe strane u pregovorima:

“Treba da bude rešenje koje će izraziti volju narodna Kosova, to je veoma jasno i svi smo podržali ovakvo rešenje, ali sa druge strane, ovo rešenje treba da bude prihvatljivo i za manjine.

Predsednik Kosova Fatmir Sejdiu je rekao da je pregovaračka ekipa informisala Frida o vizijama Prištine za rešavanje statusa Kosova. Osuđujući poslednje akte nasilja, Sejdiu je rekao da su oni koji koriste nasilje protiv budućnosti i nezavisnosti Kosova. On je ponovio zahtev kosovske strane da se proces rešavanja statusa Kosova okonča do kraja ove godine.

Najavljeno je da će Frid u četvrtak posetiti severni deo Mitrovice i sastati se sa predstavnicima UNMIK-a i kosovskih Srba.
XS
SM
MD
LG