Dostupni linkovi

Trobojni napad na tronacionalno Predsjedništvo


Četvorica aktivista nevladine organizacije Tutto completo iz Kaknja jutros su vrećama s bojom posule i oštetile glavni ulaz u zgradu Predsjedništva BiH u Sarajevu, dva automobila parkirana ispred zgrade, te povrijedili i bojom poprskali pripadnike državne Agencije za istrage i zaštitu koji su obezbjeđivali zgradu. Dvojica policajaca zadobili su lakše povrede. Snimatelji državne televizije BHT1 zabilježili su incident.

Napadači su se, prema navodima policije, dovezli u dva automobila marke passat, izašli iz vozila i, nakon napada na policajce, vrećama sa crvenom, plavom i zelenom bojom posuli ulaz u Predsjedništvo i državnu zastavu, te na fasadi napisali “Šarena revolucija”. Nakon obračuna s pripadnicima SIPA-e, izgrednici su uhapšeni, potvrdio je policijski komesar Kantona Sarajevo Himzo Selimović:

“Državni tužilac je obaviješten. Lica koja su to učinila su lišena slobode i nalaze se u službenim prostorijama i sa njima se intenzivno radi. Utvrdit će se nakon toga motivi onoga šta se desilo.”Nezvanično, motiv napada je nezadovoljstvo radom državnog predsjedništva, a ovaj vid demonstracija aktivisti Tutto completo nazvali su “Šarena revolucija”, a cilj im je, kako stoji na veb stranici, politička afirmacija mladih.

Građani koji su se zatekli ispred zgrade Predsjedništva BiH, za Radio Slobodna Evropa kažu:

“Užas. Razumijem nezadovoljstvo zbog nezposlenja, ali nije to način rješavanja tih problema.”

“Sramota. To je revolucija, nezdovoljstvo naroda, nema izbora. Grozno. Bruka. Sramota samo.”

“To neće iz čistog mira uraditi tako nešto. Vjerovatno postoji neki razlog.”

“Boje su predivne.”

“Samo komunisti čine. Treba ih pobiti - komuniste.”

“Ma nisu to komunisti.”

“Komunisti, komunisti.”“Spremam ispit. Čim sam čuo ovo, došao sam da vidim. Svaka čast momcima, ovo treba češće da se dešava kod nas.”

“Ma neka ovo. Glad očiju nema. Ovo je glad očiju nema. Došlo do grla.”

“Samo naprijed.”

RSE: Podržavate? Zar je način ovako da se zgrada državnog Predsjedništva boji?

”Zar je način da ovako Predsjedništvo radi? Tako i zaslužuju.”
  • 16x9 Image

    Dženana Halimović

    Bavi se istraživačkim novinarstvom, temama ratnog zločina, organizovanog kriminala i korupcije. Dobitnica nagrada 'Global Human Rights Award' i Unije novinara BiH 2003. godine.

XS
SM
MD
LG