Dostupni linkovi

Pokrenuta istraga zbog fotografije sa vojne parade


Nakon što su koordinatori Akcionog plana za saradnju sa Haškim tribunalom Vladimir Vukčević i Rasim Ljajić uputili inicijativu republičkom Tužilaštvu da pokrene krivični postupak protiv dnevnog lista „Glas javnosti“ zbog objavljivanja postera na kome jedan podoficir Vojske Srbije salutira slici haškog optuženika Ratka Mladića, u Republičkom javnom tužilaštvu potvrđeno nam je da je istražni postupak počeo, ali i da se još uvek ne zna o kakvom krivičnom delu je reč.

Republički javni tužilac Slobodan Janković potvrdio je u izjavi za Radio Slobodna Evropa da je inicijativa koordinatora za sprovođenje Akcionog plana Vladimira Vukčevića i Rasima Ljajića u kojoj se traži pokretanje krivičnog postupka protiv dnevnika „Glas javnosti“ zbog objavljivanja postera na kome jedan podoficir Vojske Srbije salutira fotografiji haškog optuženika Ratka Mladića stigla u Tužilaštvo. On je naglasio da je ovaj slučaj sada u nadležnosti Trećeg opštinskog tužilaštva u Beogradu i dodao:

„To smo prosledili njima, oni su sada zaista nadležni, i oni će da krenu sa prikupljanjem potrebnih obaveštenja, ustvari sa proverom svih tih navoda.“

Istovremeno, na naše pitanje o kakvom krivičnom delu je u ovom slučaju reč, Janković je ovako odgovorio:

„Sad je preuranjeno o tome se izjašnjavati.“

U Trećem opštinskom javnom tužilaštvu takođe smatraju da je rano govoriti ima li u ovom slučaju elemenata i o kakvom krivičnom delu je reč, te da bi to moglo biti poznato tek nakon saslušanja lica koja se u ovom predmetu pominju. Jedan od zamenika tužioca, Slobodan Nešović, potvrdio je, ipak, našem radiju da je predmet stigao u Treće opštinsko javno tužilaštvo:

„To je stiglo ovde u tužilaštvo, ali će biti zavedeno sutra. Sutra dolazi prvi zamenik Ljubica Veselinović i ona će ona da odluči i o karakteru te informacije i o statusu i kome će biti dana i kako će se procesuirati.“

Svi naši pokušaji da razgovaramo sa uredništvom „Glasa javnosti“ nisu dali rezultate, a redakcija je saopštila da je „čudno da niko od onih koji su reagovali na objavljivanje fotografija nije pomislio da smo možda i mi na ovaj način mogli da pomognemo nadležnim organima kako bi lakše identifikovali čoveka koji se krije“. „Glas javnosti“, međutim nije objasnio na koji način bi tako nešto moglo da pomogne.

Objavljivanje postera haškog optuženika Ratka Mladića u beogradskim dnevnim novinama svakako će naneti političku štetu Srbiji, ali najveća šteta je uvreda koja je objavljivanjem Mladićevog postera naneta žrtvama ratnih zločina i članovima njihovih porodica, ističe u izjavi za Radio Slobodna Evropa Aleksandra Milenov, iz beogradske kancelarije Haškog tribunala:

„Ja mislim da je najozbiljnija posledica razočarenje žrtava. Žrtve, recimo Srebrenice, bili su građani bivše Jugoslavije, to jest bili su komšije građana Srbije, i još uvek jesu. To su osobe koje su delile zajednički život mnogo godina i njihove porodice zaslužuju pravdu, zaslužuju poštovanje i zaslužuju od Srbije da čuju da joj je stalo do njih i da joj je stalo da osobe koje su odgovorne privede pravdi. Srbija je pretrpela ozbiljne posledice i štete, ali najvažnije i najgore je to razočarenje žrtava.“

U međuvremenu Ministarstvo kulture Srbije oštro je osudilo objavljivanje postera sa fotografijom haškog optuženika Ratka Mladića u dnevnom listu „Glas javnosti“. Ministarstvo je saopštilo da se tako licima „koja se terete za teška krivična dela izražava priznanje, umesto osude“, a objavljivanjem takvih postera se „ruši ugled zemlje, o čemu sredstva javnog informisanja moraju da vode računa“.

Osudu ovakvog poteza redakcije „Glasa javnosti“ još ranije je izreklo i Nezavisno udruženje novinara Srbije. Ostaje međutim pitanje da li strukovne organizacije mogu učiniti nešto više. Generalni sekretar NUNS-a Veljko Samolov kaže da za sada udruženja ne mogu učiniti ništa više od principijelnog angažmana u pokušaju da se očuvaju standardi profesije:

„Imamo Sud časti i imamo u završnoj pripremi Kodeks novinara Srbije koji treba da se pripremi negde do Nove godine, da se usaglasi sa NUNS-om. Mi smo to već manje-više obavili. Dakle, kad se usvoji taj kodeks, onda se može i nešto drugo raditi. Tako da dok tog kodeksa nema usvojenog na nivou svih novinarskih organizacija u Srbiji, odnosno svih glasila, tu se ništa ne da učiniti.“
XS
SM
MD
LG