Dostupni linkovi

Ljudska prava - osnov za sporazum o statusu


Portparol i savetnik predsednika Skupštine Kosova Kolj Berishe, Skender Durmishi, kaže da, nezavisno od toga što su pitanja ljudskih prava uključena u tehnička pitanja u pregovorima, to nikako ne znači potcenjivanje ljudskih prava:

“Uključivanje pitanja ljudskih prava u proces statusa je normalno i to je nesto što se događa, što je deo procesa. Znači, ne radi se samo o pravima manjina, već o ljudskim pravima kao univerzalnoj kategoriji. Uključivanje ovih pitanja pod tehničkim od strane posrednika za pregovore, gospodina Ahtisarija, nikako ne znači podcenjivanje ovog pitanja.”

Durmishi takođe ističe da na Kosovu nema dilema o ulozi i mestu koje treba da imaju ljudska prava:

“Danas mi imamo status koji imamo, ali će sutra Kosovo potpisati i ratifikovati sve međunarodne konvencije i druge instrumente o ljudskim pravima. Posle statusa pitanje ljudskih prava će biti još više unapređeno jer ćemo imati iskustva, ali će istovremeno ova pitanja biti regulisana ustavom i drugim zakonima.”

Potpredsednik najveće opozicione partije, Demokratske partije Kosova, Hajredin Kuçi ocenjuje da preporuke AI treba ozbiljno shvatiti, imajući u vidu da ljudska prava prevazilaze granice suvereniteta država:

“Trebamo biti svesni da su ljudska prava u savremenom svetu, odnosno nakon Hladnog rata, univerzalna kategorija koja se proteže i iznad suvereniteta država. U tom smislu, mislim da će i Kosovo u svim aspektima njenog ustavno-pravnog položaja, pitanje ljudskih prava ne samo poštovati već i zaštititi zakonima i kroz institucije.”

Podršku preporukama AI pružio je i poslanik Srpske liste za kosovo i Metohiju Dragiša Krstović. On kaže da je poštovanje ljudskih i manjinskih prava ono što ga najviše interesuje u pregovaračkom procesu utvrđivanja statusa Kosova:

“Mene rečito ništa ne zanima budući status Kosova, to je nešto što će za mene biti sproedna stvar, ali je garancija ljudskih prava, garancija manjinskih prava i garancija svih drugih prava, nešto što je najvažnije.”

Kuçi, iz Demokratske partije Kosova, kaže da su ljudska i manjinska prava dve kategorije koje svakako treba regulisati:

“Ja mislim da ljudska prava treba da pripadaju svima, bez obzira na njihovu nacionalnu ili drugu pripadnost. Istovremeno sa tim treba da se obezbedi i ostvarivanje manjinskih prava. Kosovska strana je i do sada dosta učinila na regulisanju prava manjina, čak rekao bih i u smislu pozitivne diskriminacije manjina.”

U preporukama AI navodi da, nezavisno od statusa, treba štititi ljudska prava svih građana Kosova. Pitanja koja se odnose na ljudska prava treba da su uključena u svim odlukama o budućem statusu kosova, kaže se u preporukama AI.
XS
SM
MD
LG