Dostupni linkovi

Salutiranje Mladiću


Poster u „Glasu javnosti“ mogao bi eventualno samo uticati na bolju prodaju ovog niskotiražnog dnevnika. Da li je do toga i došlo, odgovaraju dve prodavačice na kioscima u centru grada:

„I za poster se zanimaju, voleli bi da imaju poster, zbog toga kupuju.“

„Kod mene se inače ,Glas‘ slabo prodaje. Možda deset komada za čitav dan.“

Ne smeta vam što se prodaje poster s Ratkom Mladićem?

„Prodaju svačije postere, pa prodaju i njegove. Ko ga voli nek‘ ga kupi, ko ne voli, ništa, nek‘ ga pocepa.“

Koliko god cepali, nema kioska u gradu na kome se nije mogla kupiti novina uz dodatak – poster, gde se prepoznaje lice mladog studenta vojne akademije koji u stroju sa svojim kolegama, u svečanoj uniformi sa svim oznakama države Srbije, salutira građaninu koji pored puta stoji i preko celog svog tela razapinje Mladićevu sliku. U Ministarstvu odbrane preduzeli su hitne mere, potvrdio nam je portparol Zoran Puhač:

„Ministarstvo je utvrdilo da je podoficir sa pomenute fotografije, koji je po sopstvenom nahođenju pozdravio sliku Ratka Mladića, vodnik prve klase Ž. S., rođen 1982. godine u Pirotu, završio srednju ugostiteljsku školu i jednogodišnje vojno-specijalističko školovanje smera pešadija, u Vojsci Srbije od 28. jula 2001. godine, te da je bio zadužen za obezbeđenje defilea. Vodnik Ž. S. je odmah udaljen iz vojne policije i protiv njega je pokrenut vojno-disciplinski postupak.“

Praktično, vojnik Ž. S. je suspendovan, u ovom trenutku se ne može reći da li će zbog svog poteza biti i odstranjen iz vojske. Ministarstvo odbrane je oštro protestvovalo i zbog, kako nam je rečeno, medijske zloupotrebe studenata vojne akademije. Zoran Puhač podvlači da se to odnosi na fotografije salutiranja posteru Ratka Mladića, koje su objavljivanje u dnevnim listovima „Glas javnosti“ i „Kurir“, 17. i 21. septembra:

„Prema saznanjima Ministarstva odbrane, autor fotografije namerno je i očigledno tendenciozno pomerao nosioca Mladićeve fotografije tako da se stvori utisak da budući oficiri podržavaju osobu koja je optužena za najteže zločine.“

Međutim, nadležni su odreagovali tek nakon što je „Glas javnosti“ (list koji je pred sudom i zbog objavljivanja rasističkih oglasa poput poziva građanima da ne kupuju u hrvatskim tržnim centrima u Srbiji) objavio oglas. Prošle sedmice, kada su objavljene prve fotografije, Komitet pravnika za ljudska prava poslao je svoj komentar predsedniku Tadiću i premijeru Koštunici sa ocenom da je reč o nedopustivom ponašanju novih oficira. Predsednica Komiteta Biljana Kovačevic-Vučo rekla nam je da do sada nije stigao odgovor ni od jedne od nadležnih službi:

„Naša namera nije bila da denunciramo ,Glas‘, niti smatramo da je objavljivanje takvih fotografija zabranjeno, već da ukažemo na to da predsednik Tadić, odnosno premijer Koštunica, moraju da reaguju na to i da jasno i glasno kažu da je takvo ponašanje za Srbiju koja se zalaže za ulazak u evropske integracije, nije prihvaltjivo.“

Nezavisno udruženje novinara Srbije protestovalo je zbog objavljivanja postera Ratka Mladića u „Glasu javnosti“. Zakonsko je pravo svakog medija da slobodno bira sadržaje koje će objaviti. Međutim, pravila novinarske profesije nalažu i visok nivo odgovornosti vlasnika i udredništava glasila, ali i vođenje računa o interesu javnosti, stoji u saopštenju NUNS-a. Kralj desničarskog tabloidnog novinarstva, vlasnik „Glasa javnosti“ i izuzetno tiražnog „Kurira“ Radislav Rodić, tokom čitavog dana nije odgovarao na naše pozive. Umesto njega oglašava se prepoznatljiv zvuk sa telefonske sekretarice. U ritmu pesme „Svilen konac“ čekali smo i komentare bilo kog od urednika u „Glasu javnosti“, ali ni oni nisu želeli da se osvrnu na sporni poster.

I na kraju, dobitnicu ovogodišnje nagrade „Osvajanje slobode“, direktorku programa „Građanski pakt za jugoistočnu Evropu Hedvig Morvai Horvat pitali smo kako ovakvi potezi poput objavljivanja postera Ratka Mladića utiču na imidž Srbije u Evropi:

„Svaki takav postupak koji se napravi u ovoj zemlji ima užasan odjek u inostranstvu i imidž Srbije je svaki dan sve gori i gori.“
XS
SM
MD
LG