Dostupni linkovi

SARAJEVO / LONDON


Helsinški komitet za ljudska prava u Bosni i Hercegovini ocenio je šest dana uoči izbora u toj zemlji da je predizborna kampanja izuzetno prljava i da vodi daljim podelama i jačanju mržnje, zbog čega je ova nevladina organizacija pozvala predsednika Stranke za Bosnu i Hercegovinu Harisa Silajdžića da povuče kandidaturu za člana državnog Predsedništva.
"Ovaj hrabri i viteški potez bi bez sumnje doveo do smanjenja tenzija i smirivanja statusa u svim delovima BiH", poručio je Harisu Silajdžiću čelnik Helsinškog komiteta Srđan Dizdarević.
Američki magazin Tajm (Time) je objavio danas u evropskom izdanju da su u Bosni i Hercegovini dvojica nekada umerenih političara Milorad Dodik i Haris Silajdžić, uzavreli atmosferu uoči izbora do nivoa kakav nije viđen od kraja rata.
Predstavnici osam stranaka okupljenih u Politički savez za evropski Ustav BiH podržali su danas kandidaturu Harisa Silajdžića za člana Predsedništva iz bošnjačkog naroda.
Taj savez čine pored Silajdžićeve Stranke za Bosnu i Hercegovinu još manje stranke: Slobodni demokrati, Narodna bošnjačka stranka, Bosansko-podrinjska narodna stranka, Demokratska stranka invalida, Kongresna stranka, Demokrati Bosne i Hercegovine i Udruženje "Posao i pravda - Pokret mladih".
XS
SM
MD
LG