Dostupni linkovi

Istraga o grafitima Albanske nacionalne armije


Na zidovima više javnih institucija i privatnih kuća u Klini, gde je nedavno izvršen bombaški napad na jednu srpsku porodicu, ispisani su grafiti Albanske nacionalne armije. To je za Radio Slobodna Evropa potvrdio portparol Kosovske policijske službe Veton Eljsani, dodajući da je istraga u toku:

“Tačno je da su grafiti AKSH ispisani u Klini. Nakon eksplozije od pre nekoliko dana mi vodimo istragu i sve što se desi ili pojavi je deo te istrage, pa tako i grafiti.”

Eljsani je dodao da će istraga pokazati da li je to povezano sa incidentom.

Četiri osobe su ranjene u utorak uveče, kada je u stan Milorada Pavlovića ubačena eksplozivna naprava. Usledile su snažne osude tog incidenta od strane kosovskih institucija i poseta Klini premijera Agima Čekua. Međutim, u sredu Klina je osvanula sa grafitima AKSH, što znači Albanska nacionalna armija. To je ispisano na javnim zgradma, kao što je pošta, te na jednoj srpskoj kući, što je izazvalo zabrinutost srpskih meštana.

Prema rečima Eljsanija, u Klini nema naznaka većih međuetničkih tenzija:

“Kosovska policijska služba je preduzela velike napore da ne bude tenzija. Posle poseta Čekua i visokih zvaničnika policije Klini ne vidimo da takvih tenzija ima, ali je normalno da su građani zabrinuti. Bez obzira na to zadatak policije ostaje da odgovorne pronađe i izvede pred lice pravde.”

Prisustvo snaga KFOR-a na prostoru Kline i u drugim mestima širom Kosova ovih dana je povećano, pošto su uvedene dodatne mere sigurnosti. Patrole i kontrolni punktovi su samo neke od mera koje je preduzela policija kako bi sprečila ponavljanje bombaških napada. Istovremeno, dodatne mere su preduzete u trenutku kada se intenziviraju razgovori o statusu Kosova.
XS
SM
MD
LG